Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ! Όλα τα σενάρια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR 

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει έτοιμο τη σχέδιό της για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ΤΟΜΥ που σήμερα εξακολουθούν να υπολειτουργούν και να είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα (περίπου 100), έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό, ενώ μέχρι στιγμής είναι υπό εξέταση διάφορα σενάρια αξιοποίησής τους.

Παρότι αρχικά ο τέως τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει λουκέτο στις ΤΟΜΥ, φαίνεται πως το σχέδιο αυτό δεν προκρίνεται, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr. Άλλωστε η χρηματοδότησή τους από τα κοινοτικά κονδύλια θα υπάρχει έως το 2021.

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» ένα από τα σενάρια της νέας κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι ΤΟΜΥ και πιθανώς στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ πλήρως, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διαθέσιμων κτιρίων. Διαβάστε ΕΔΩ για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα περιβόητα ιατρεία της γειτονιάς: «ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ»

Βέβαια αγκάθι παραμένει το προσωπικό, καθώς έχει προσληφθεί με μια απλή διαδικασία προκήρυξης και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο δημόσιο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να μοριοδοτηθούνόσοι εργάσθηκαν στις ΤΟΜΥ, ώστε να προσληφθούν στο δημόσιο με κάποια ενίσχυση, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί που προσελήφθησαν ως οικογενειακοί (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) έχουν συμβάσεις 2 ετών και με τη δυνατότητα για ανανέωση για άλλα δύο χρόνια.

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις ΤΟΜΥ εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί.

7 σχόλια:

  1. ΓυφΤΟΜΥδες και οι Δεξιοκηφηνες !!! Σαν να βλέπω το ......φάντασμα του Βαρδατρομπα στο ΥΠΥΓ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή αυτοί που μέχρι χθες λέγανε ότι θα καταργήσουν τις ΤΟΜΥ ως το πιο αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό μόρφωμα ΠΦΥ ,σήμερα κάνουν κωλοτούμπα και το νομιμοποιούν?Και τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ νοσηλεύτριες,γραμματείς και λοιπά ψάχνουν τρόπο για να τους μονιμοποιήσουν με bonus στη μοριοδότηση?Δηλαδή μας πουλήσανε παραμύθι?Ακούστε δεν πάτε καθόλου καλά, σύντομα θα μας βρείτε στο δρόμο σας.Και ένα ερώτημα,ρωτήσατε τους ασφαλισμένους για το άν πηγαίνει κανείς εκεί για έξέταση,τους ρωτήσατε αν εμπιστεύονται έναν άγνωστο και άσχετο γιατρό που θα βρουν μπροστά τους? Άσε το αραλίκι για το λοιπό μη ιατρικό προσωπικό, όλοι τη μέρα είναι στην είσοδο και καπνίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι έξυπνοι άρπαξαν την ευκαιρία και χώθηκαν στις ΤΟΜΥ και λίαν συντόμως θα βρεθούν διορισμένοι στο δημόσιο! Οι άλλοι θα κάθονται απ' έξω και θα βαράνε μύγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι είναι οι έξυπνοι 12.11?? Οι εξαθλιωμενοι γέροντες των 85 plus ή κάποιοι νέοι γιατροί που πήγανε για χαβαλέ, εκτός αν τους ικανοποιούσε το ξεροκόμματο της φτωχολογιάς και του εξευτελισμού.

      Διαγραφή
  4. Οι ΤΟΜΥ και οι οικογενειακοί ιατροί, είναι θεωρητικά, οι απαραίτητοι πάροχοι gatekeeping, που πρέπει να τηρούν τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.Βάσει Νόμου. Αυτόν τον φάκελο , μισούν αδικαιολόγητα μερικά πολύ άτακτα τρωκτικά.... Για τούτο εμποδίστηκαν με λαικισμό και δυσφημίστηκαν σχεδιασμοί, που μελετήθηκαν εδώ και δεκαετίες και ισχύουν σε όλες τις εύρωστες οικονομικά χώρες του κόσμου- ως και στην Ιαπωνία .Η επιρροή μερικών ΜΜΕ και κάποια μονομερή συμφέροντα, δεν άφησαν τους ασφαλισμένους να καταμεριστούν εγγαρφόμενοι σε υπηρεσίες Π.Φ.Υ. Υπήρξαν βέβαια και ελλείψεις, όπως απουσία διασύνδεσης μεταξύ των λοιπών ειδικοτήτων στις Μονάδες Υγείας και τους ιδιώτες συμβ/νους παρόχους με τις 200 επισκέψεις (και τούτο το σύστημα είχε αποτύχει τραγικά) και εννοείται-εργαστηριακής υποστήριξης.Οι οικογενειακοί και οι ΤΟΜΥ δεν μπορούν ακόμα να παραπέμψουν ηλεκτρονικά, ώστε να εξυπηρετηθεί ο πάσχων, αποτελεσματικά, να εξοικονομηθεί άσκοπος χρόνος αναμονής και πόροι.. Ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται να μπει στη -συνήθως δαπανηρή- διαδικασία ραντεβού μέσω 5ψήφιων τηλεφώνων, που απορροφούν ζεστό και πολύ χρήμα- που όμως δεν ανταποδίδει παρά στις τσέπες επιχειρήσεων- δεν ανταποδίδει στο ΕΣΥ. Μέγα λάθος. Με αποτέλεσμα, λόγω και της οικονομικής κρίσης να συρρέουν άπαντες στις εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας για το παραμικρό. Πρέπει λοιπόν να μπουν εφημερίες ώστε οι Μον. ΠΦΥ να λειτουργούν επί 24ωρου - για gatekeeping, με την προυπόθεση συνύπαρξης ειδικοτήτων στην εφημερία αυτή ΚΑΙ συνήθων απαραίτητων εργαστηριακών παροχών.Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ, πολύ περισσότερο από τους μισθούς (πείνας κι απαξίωσης)του προσωπικού.Τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να απαλλαγούν οριστικά και αμετάκλητα από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας στις μεγάλες εφημερίες. Επίσης: Να διοριστούν νοσηλευτές.Δεν νοείται Μονάδα Υγείας και ιατρεία χωρίς παρουσία επαρκούς νοσηλευτικής υπηρεσίας- υποστήριξης. Ο ιατρός της ΠΦΥ, δυστυχώς λόγω συνθηκών, εξωθείται να καταντήσει μολυβοσπρώχτης συνταγών και παραπεμπτικών - σε 15 λεπτά πρέπει να πάρει ιστορικό- να εξετάσει- να αποφασίσει- να συνταγογραφήσει-να προγραμματίσει. Αστεία λέμε; Ποιον λοιπόν συμφέρει αυτή η δυσλειτουργία; Όχι τον γιατρό πάντως, η τον ασθενή, αλλά... Το μαύρο χρήμα στην υγεία. Αυτή είναι η απάντηση.Με πλαφόν στους παρόχους όμως και ανεπαρκείς σε αριθμό, συμβάσεις υποκρισίας, δεν λύνεται το πρόβλημα. Μήπως έπρεπε να θεωρήσουμε αναγκαίο και το πλαφόν ανά ασθενή/ηλικία/πάθηση/αλόγιστη χρήση; Ξεχάσαμε τα σκανδαλάκια πχ με τα επιθέματα; Από που πέρασαν; Αν υπήρχε υπεύθυνος τήρησης ηλ. φακέλου θα έγραφαν-άγνωστοι- πανάκριβα επιθέματα σε μη δικαιούχους ασφαλισμένους;Αλλά είπαμε. Το δημόσιο χρήμα είναι πάμφθηνο. Και βάλλεται η διαλειτουργικότητα των δομών, γιατί έτσι ρέει χρήμα χωρίς ουδεμία ανταπόδωση προς την παραγωγική κοινωνία- όση απέμεινε.

    ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν είναι να εφαρμόσετε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, τότε γιατί ο σαματας; Για να πάρετε εσείς τα υπουργεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το καλημέρα η μία κωλοτουμπα μετά την άλλη και βεβαια για λεφτά ,τσιμουδια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή