Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται αλλαγές στις παροχές - Μπαίνει «μαχαίρι» στις σπατάλες

ethnos.gr

Η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη αναλαμβάνει και τη θέση του Προέδρου

Σε ριζικές αλλαγές στο ΕΟΠΥΥ αλλά και στις παροχές προς τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ήδη η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη η οποία όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, αναμένεται να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου μετά την αποχώρηση του νυν Προέδρου Β.Πλαγιανάκου, σχεδιάζει όλες τις τροποποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Έλεγχος στις σπατάλες

Πρώτιστο μέλημα της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να περιορισθούν οι σπατάλες που σήμερα καταγράφονται στον Οργανισμό, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr. Γι’ αυτό και μία από τις βασικές κινήσεις που θα γίνουν είναι να ελεγχθεί η δαπάνη στα φάρμακα που ξεφεύγει κάθε χρόνο και προκαλεί δυσλειτουργίες στο σύστημα.

Για το λόγο αυτό σύντομα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ομάδα ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ για την κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των παρόχων. Η ομάδα που θα διαθέτει ειδικούς επιστήμονες, θα ελέγχει και θα παρακολουθεί τη συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή ουσιαστικά των γιατρών.

Μέσα στα κριτήρια ελέγχου θα είναι εάν τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, δεδομένου ότι σήμερα η εξέταση των δεδομένων γίνεται δειγματοληπτικά ενώ το κυρίαρχο κριτήριο είναι ο αριθμός των συνταγών αλλά και τα χρηματικά ποσά που προκύπτουν.
Αποτέλεσμα είναι όμως συχνά πυκνά να καλούνται σε απολογία γιατροί επειδή έκαναν πολλές συνταγογραφήσεις, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψιν η πληθυσμιακή κάλυψη ή ο αριθμός των ασθενών που υπάρχουν σε μία περιοχή.

Αλλαγή Παροχών

Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην επικαιροποίηση του κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ ( ΕΚΠΥ). Κάτι ου ήδη σχεδιάζεται από την Αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

Στόχος των αλλαγών θα είναι οι ασθενείς να έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Πράγμα για το οποίο δεσμεύθηκε άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους Συλλόγους Ασθενών. Γι αυτό και θα ανακατανεμηθούν πιο δίκαια τα κονδύλια που δίνονται σήμερα για υπηρεσίες και πράξεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι- ασθενείς.

Μάλιστα στο υπουργείου υγείας δημιουργείται ήδη ειδικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει να συγκεντρώνει τις προτάσεις των ασθενών. Στη συνέχεια αυτές θα μελετηθούν και πριν υλοποιηθούν θα δοθούν στους Συλλόγους Ασθενών για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Περιορισμός διοικητικών εξόδων

Αυτό που όμως φαίνεται πως θα αλλάξει πολλά στον ΕΟΠΥΥ είναι ο περιορισμός των άσκοπων διοικητικών εξόδων που γίνονται σήμερα στον Οργανισμό, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr. Ήδη έχει ξεκινήσει αθόρυβα η καταγραφή των εξόδων που γίνονται ώστε αυτά να περιορισθούν εάν κριθούν ως σπατάλη πόρων.

Τα κονδύλια πάντως που θα εξοικονομηθούν θα δοθούν σε παροχές στους ασφαλισμένους.

1 σχόλιο:

  1. Για τους γιατρούς .....τσιμουδια βλέπω! Συνεχίστε έτσι και εσείς και θα.....προκοψετε σαν τον Ξανθοκηφηνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή