Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Ο αναστολέας σύντηξης EK1C4 που «ακυρώνει» τον κορωνοϊό

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Healthpharma.gr

Στον ισχυρό αναστολέα σύντηξης EK1C4 που «ακυρώνει» τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος στοιχεία από την ανακάλυψη του πειραματικού φαρμάκου, από Κινέζους επιστήμονες.

Στην προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος, κ. Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία σε νέο πειραματικό φάρμακο, που φέρνει ελπίδες στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Όπως είπε, η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει πρόοδο ως αναφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου. Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε το φάρμακο αυτό, πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα έως σήμερα, ενάντια στη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πρόκειται για τον πολύ ισχυρό αναστολέα σύντηξης EK1C4, που φαίνεται σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου. Ο αναστολέας σύντηξης EK1C4 στοχεύει στη πρωτεΐνη-ακίδα. Η πρωτεΐνη-ακίδα, λόγω του σχήματος της, αποτελεί το «μέσο» προκειμένου ο νέος ιός να προσκολλήσει στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου. Έτσι ξεκινά η επιμόλυνση και η διαδικασία πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης υπό τον τίτλο «Inhibition of SARS-CoV-2 (previously 2019-nCoV) infection by a highly potent pan-coronavirus fusion inhibitor targeting its spike protein that harbors a high capacity to mediate membrane fusion», η νόσος που προκαλεί ο κορωνοϊός (COVID-19), αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία.
Η μελέτη στο NCBI

Σύμφωνα με το National Center of Biotechnology Information (NCBI) που εξετάζει τον αναστολέα σύντηξης EK1C4, απαιτήθηκε πρωτίστως να καθοριστεί ο μοριακός μηχανισμός που βασίζεται στην ιογενή μόλυνση.

Ως εκ τούτου, προσδιορίστηκε δοκιμή σύντηξης των κυττάρων με την μεσολάβηση της πρωτεΐνης του SARS-CoV-2. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο SARS-CoV-2 έχει ανώτερη ικανότητα σύντηξης στην μεμβράνη πλάσματος, σε σύγκριση με εκείνη του SARS-CoV.

Προηγουμένως αναπτύχθηκε ο αναστολέα σύντηξης EK1, που στοχεύει την περιοχή HR1 και θα μπορούσε να αναστείλει τη μόλυνση από διαφορετικούς κορωνοϊούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV.

Εφόσον δημιουργήθηκε μία σειρά λιποπεπτιδίων προερχόμενων από τον EK1 διαπιστώθηκε ότι ο EK1C4 ήταν ο πιο ισχυρός αναστολέας σύντηξης για τον SARS-CoV-2. Όπως και 149 φορές πιο ισχυρός από το αρχικό πεπτίδιο ΕΚ1.

Το EK1C4 ήταν επίσης πολύ πιο αποτελεσματικό έναντι της σύντηξης μεμβράνης. Συνεπώς και της μόλυνσης και από άλλους κορωνοϊούς που δοκιμάστηκαν. Στην μελέτη συμπεριλήφθηκε ο SARS-CoV, ο MERS-CoV, καθώς επίσης και ο SARSr-CoVs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου