Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Σύψας για έξαρση κορονοϊού στην Αττική: “Κρίσιμες εξελίξεις! Μπαίνουμε στο φθινόπωρο με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο”

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Την ανησυχία τους δεν κρύβουν οι έλληνες επιστήμονες για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, τόσο σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και στην Αθήνα.

Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού που σημειώθηκε την Κυριακή (23/8) με 284 νέα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα και 141 στην Αττική, όπως λένε οι επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, σηματοδοτεί ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

Η τάση της επέκτασης του νέου κορονοϊού είναι σαφώς αυξητική. Αυτό αποδεικνύεται από τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αλλά και από τις αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εντατικές. Οι ασθενείς σε διασωλήνωση έχουν ξεπεράσει πλέον τους 30.

Τα παραπάνω αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr o καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας:

“Έχουμε αυξητική τάση κάθε μέρα είναι προφανές ότι πρέπει να ανησυχούμε. Είναι σαφής η επιβάρυνση της επιδημίας, σε κάθε περίπτωση: έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αυξημένες διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία και αναμένουμε και την επιστροφή από τα νησιά. Αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άρα λοιπόν, έχουμε μια κακή κατάσταση γενικά”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Σύψας.

Σύψας: “Μας περιμένει δύσκολο φθινόπωρο”

Ο καθηγητής δηλώνει ανήσυχος από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού πανελλαδικά, αλλά κυρίως από τη μη συμμόρφωση των Ελλήνων στα μέτρα αποστασιοποίησης. Το χειρότερο είναι, όπως τονίζει, ότι βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι.

“Η μόνη ελπίδα μας είναι μήπως και σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εφόσον επιδράσουν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Από κει και πέρα, θα μπούμε στο φθινόπωρο με δύσκολες συνθήκες, όπως προβλέπω κι όπως εξελίσσεται η κατάσταση! Ξεκινάμε να μπαίνουμε στην εποχή της επιβάρυνσης για τον κορονοϊό με ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μην ξεχνάτε ότι περιμένουμε και τη γρίπη. Άρα δεν έχουμε καλές εξελίξεις, αυτό είναι το συμπέρασμα!”.

Σε ερώτηση του iatropedia.gr εάν η εικόνα που διαμορφώνεται μπορεί να οδηγήσει σε τοπικό lockdown την Αττική, ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός:

“Όχι, όχι! Μόνο αν γίνει η καταστροφή, που δεν το νομίζω. Αλλά νομίζω αυτό που είναι καιρός να γίνει, είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Γιατί απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει ακόμα συμμόρφωση, παρ' όλη την επιδείνωση που υπάρχει. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα, είναι προφανές. Πολλοί τηρούν τα μέτρα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν συμμορφώνεται και διασπείρει τον ιό συνεχόμενα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σύψας: “Οι εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια του κάθε πολίτη”

Αναφερόμενος στους πιθανούς τρόπους αναχαίτισης αυτής της αρνητικής κατάστασης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, παρά μόνο η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης από τους πολίτες.

“Εάν δεν πειστούν οι πολλοί, πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση και διέξοδος. Δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνομία και στρατός. Εάν οι πολίτες δεν πειστούν και συνεχίσουν να διασπείρουν τον ιό, όλα τα μέτρα που θα πάρουμε και η καταστολή που θα γίνει δεν θα αποδώσουν. Όλα είναι πλέον στα χέρια του κάθε πολίτη. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες για την επικινδυνότητα, αλλά δυστυχώς δεν πείθονται. Σήμερα είδα πάλι στην τηλεόραση γάμους, βαφτίσεις, κόσμο στις πλατείες. Δεν υπάρχει συμμόρφωση, δεν υπάρχει συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος”, καταλήγει ο ειδικός.

1 σχόλιο:

  1. Θα ήταν πιο σωστό να αναφέρονται τα κρούσματα αλλά ΚΑΙ τα διενεργηθέντα τεστ της κάθε ημέρας. Νομίζω ότι πρέπει να μιλούμε με στατιστικούς όρους και όχι με απόλυτους αριθμούς. Αλλιώς, τετραπλασιάστε τα τεστ για να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα... Ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, αλλά για να κάνουμε ιατρική στατιστική. Ένας απλός, μη-λοιμωξιολόγος, μη-συνωμοσιολόγος παθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή