Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Ζάκυνθος: 2 θετικοί γιατροί στο νοσοκομείο του νησιού – Συναγερμός με την αύξηση κρουσμάτων

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο νησί της Ζακύνθου με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα κρούσματα σε γιατρούς και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έλαβε για να περιοριστεί η εξάπλωση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το μήνυμα 112 που έλαβαν χθες στα κινητά τους κάτοικοι και τουρίστες να βρίσκονται "σε επιφυλακή", αλλά και τα δύο κρούσματα σε γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου “'Άγιος Διονύσιος”, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρο το νησί. Από τον ΕΟΔΥ, πάντως, ανακοινώθηκαν 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα την περασμένη Παρασκευή (28/8) και 3 την Πέμπτη (27/8).

Παρά τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή, ωστόσο, κι ενώ τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης κλείνουν στις 12 το βράδυ, οι κάτοικοι και οι τουρίστες φαίνεται να μην συμμορφώνονται. Μετά τα μεσάνυχτα, συγκεντρώνονται κατά δεκάδες στην παραλία του Λαγανά και συνεχίζουν το πάρτι, χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλούς απόστασης.
Ακόμη 2 γιατροί θετικοί στον κορονοϊό – 99 υγειονομικοί με COVI-19 όλοι μέσα στον Αύγουστο, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Στους 99 έχουν φτάσει οι υγειονομικοί που είναι θετικοί στον κορονοϊό, αν και οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι δύο γιατροί του νοσοκομείου Ζακύνθου, του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού, υποβλήθηκαν σε τεστ γυρίζοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όταν διαπιστώθηκε ότι νοσούν χωρίς συμπτώματα.

“Ευτυχώς στο νοσοκομείο Ζακύνθου τα αποτελέσματα βγαίνουν σε τρεις ώρες και δεν υπήρχε διασπορά του ιού στο νοσοκομείο. Το σύνολο των συναδέλφων που νοσούν τον Αύγουστο ανεβαίνουν στα 99. Ασυμπτωματικοί οι 69. Είναι λάθος να μην ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων σε κάθε νησί για να είναι πιο προσεκτικοί οι επισκέπτες. Είναι λάθος που δεν γίνονται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό”, αναφέρουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: “Επάρκεια μοριακών αναλυτών, λίγα τα τεστ στη Ζάκυνθο”

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τα κρούσματσ στη Ζάκυνθο είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα. Κι ενώ στο νοσοκομείο, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν μοριακοί αναλυτές και υπάρχει η δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου με έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρόνο, οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ είναι λίγοι και δειγματοληπτικοί.

“Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 3 ώρες. Το νοσοκομείο κάνει 25 με 30 τεστ την ημέρα και βγαίνουν 3 με 4 θετικά κάθε ημέρα. Ελέγχους κάνουν δειγματοληπτικά, ελάχιστα συνεργεία του ΕΟΔΥ. Έρχονται τουρίστες με το καράβι ή με αεροπλάνο και τα τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα. Έτσι δεν ελέγχεται ο ιός. Οι ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για το σύνολο των κρουσμάτων δεν αποτυπώνουν την κατάσταση στη Ζάκυνθο, στην οποία σωστά ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα”, τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Τα θετικά κρούσματα που επιβεβαιώνονται στο νοσοκομείο Ζακύνθου -τα περισσότερα νεαρής ηλικίας άτομα- έχουν ελαφρά συμπτώματα. Γι' αυτό και όταν εκδίδονται τα αποτελέσματα, οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς και παίρνουν εξιτήριο για κατ' οίκον νοσηλεία. Οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο καραντίνας, στην περιοχή Κερί. Τα θετικά κρούσματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι κυρίως τουρίστες και επαγγελματίες που συνδέονται με τον τουρισμό.

Ασκληπιείο Βούλας: Έκλεισε η εφημερία εξαιτίας θετικού στον κορονοϊό γιατρού

Έκλεισε η χθεσινή εφημερία στο Ασκληπιείο Βούλας, στο οποίο βρέθηκε ειδικευόμενος γιατρός, θετικός στον κορονοϊό. Με εντολή του ΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ στην εφημερία έγινε απολύμανση.

Ο γιατρός, ο οποίος ειδικεύεται στην ορθοπεδική, εφημέρευε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και εξέταζε κανονικά περιστατικά, όταν εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ. Επικράτησε πανικός και για το λόγο αυτό διατάχθηκε το κλείσιμο και η απολύμανση της εφημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου