Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός -Σύψας: Χάσαμε ηλικιωμένους λόγω ενός πάρτι -Το δραματικό σενάριο της ισπανικής γρίπης


μπροστα σε μαγαζί με καπέλα

«ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΘΩΟΥΣ»
Αθήνα, φωτογραφία EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανεύθυνη συμπεριφορά μας όσον αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό μπορεί να σκοτώσει άλλους ανθρώπους επισήμανε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους»

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα». 

«Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εάν χρειαστεί»

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει. «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς». 

Κορωνοϊός και ισπανική γρίπη

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά» συνεχίζει ο κ. Σύψας.

«Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι». 

Μάσκα για τον κορωνοϊό στα νηπιαγωγεία 

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία σχολίασε ότι «επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους».

«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας. 

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-sypsas-hasame-ilikiomenoys-logo-enos-parti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου