Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Τσακρής στο MEGA: Σημαντικό να έχουμε ακόμα και 50% αποτελεσματικότητα του εμβολίου

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας, όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Βλέπουμε σε πολλές χώρες ότι η χαλάρωση των μέτρων έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων»


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Τσακρής, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας, όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Βλέπουμε σε πολλές χώρες ότι η χαλάρωση των μέτρων έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στην ουσία έχουμε μπει στο δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας, και θα πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια» τόνισε ο κ. Τσακρής.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία στη φάση αυτή να καταλάβουμε όλοι μας τη σημασία των μέτρων. Να καταλάβουμε ότι η ομιλία είναι ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης αυτής της επιδημίας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας τη μεγάλη σημασία που έχει η χρήση της μάσκας. Αν γενικευτεί η χρήση μάσκας σε ποσοστό 80-90% είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το lockdown. Πολύ σημαντικός είναι και ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος» ανέφερε σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Τσακρής είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από μεγάλες επιστημονικές ομάδες, και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα για έναν πολύ δύσκολο ιό. Περιμένουμε ακόμα τις μελέτες φάσης 3. Υπάρχουν επιφυλάξεις σημαντικές, ο ιός μεταλλάσσεται πολύ εύκολα, αν έχουμε αποτελεσματικότητα ακόμα και 50% του εμβολίου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο δημόσιας υγείας. Η διάθεση του εμβολίου σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι εφικτή πολύ γρήγορα».

«Αν κάποιος κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί σίγουρα δύο εβδομάδες για να αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση για το φετινό επιδημικό κύμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση της μάσκας, οι φυσικές αποστάσεις και οι συστηματικοί έλεγχοι στην κοινότητα» κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου