Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Μαγιορκίνης: «Να μην μας ξεγελάει η επιβράδυνση – Ο κορονοϊός σιγοβράζει»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Επαναφορά των συνεντεύξεων τύπου για τον νέο κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, με τον καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Την ίδια πάντα ώρα -στις 6 το απόγευμα- και δύο φορές την εβδομάδα αντί για μία, η επαναφορά της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό δια ζώσης και με τη συμμετοχή επιστήμονα, αποδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης με την αύξηση των κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2 στην χώρα μας.

Ένα νέο πρόσωπο, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι ο επιστήμονας που άνοιξε τη νέα ενημέρωση, ενώ ο ταυτισμένος πλέον με την πανδημία του κορονοϊού, καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, θα πάρει την σκυτάλη της ενημέρωσης, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως προς την σημερινή εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, τα νέα κρούσματα είναι 168 και ένας θάνατος από COVID-19 σημειώθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο. 31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 45 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 24 στην συμπρωτεύουσα.

Σχολιάζοντας την μικρή πρώτη των κρουσμάτων στην Ελλάδα, η οποία κινήθηκε μεν σε τριψήφια νούμερα χθες και σήμερα, αλλά κάτω από 200 κρούσματα, o κ. Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε:

"Eίναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, καθώς η επιδημία εξακολουθεί να "σιγοβράζει". Η επιβράδυνση των κρουσμάτων συμπίπτει με τη γενικευμένη χρήσης μάσκας, καθώς και την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση», επισήμανε ο καθηγητής.
Μαγιορκίνης: "Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα"

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο κορονοϊός ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, καθώς δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα. Δηλαδή λίγα άτομα μπορούν να τον μεταδώσουν σε πολλούς. Σημείωσε επίσης, ότι η διασπορά εντοπίζεται μεν σε μικρές ηλικίες, κι αυτό φαίνεται και από τη μη μεγάλη αύξηση των σοβαρών περιστατικών και των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Η επέκταση στις μικρές ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, όμως, οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων"

Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αναμένεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, όταν οι πρώτες καιρικές μεταβολές θα επαναφέρουν τους πολίτες σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους και θα υπάρξει ξανά συγχρωτισμός. Ο κίνδυνος διασποράς τότε θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, γι' αυτό όπως είπε, η επιστημονική κοινότητα προετοιμάζεται γι' αυτό το δεύτερο κύμα, ώστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας.

Χαρδαλιάς: "Για την αύξηση των κρουσμάτων δεν φταίει ο τουρισμός"

Για την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε με έμφαση ότι "δεν φταίνε οι τουρίστες ή το άνοιγμα της χώρας" και πρόσθεσε:

"Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή, παίρνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε πολίτες και επισκέπτες. Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι έξαρση της πανδημίας οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Βρισκόμαστε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου