Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Λινού για κορωνοϊό: Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή – Οι χώροι εργασίας είναι χώροι συνωστισμού

Έκκληση για πιστή τήρηση των νέων από την καθηγήτρια επιδημιολογίας – Προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί - Ζητά γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και στους χώρους εργασίας 
Protothema.gr

Ανησυχία για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας εκφράζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Αθηνών Αθηνά Λινού, που προειδοποιεί ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της. 

Μιλώντας στον Alpha, η κυρία Λινού ήταν σαφής όσον αφορά στην κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε. «Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή», τόνισε. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «τα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους».

Χρήση μάσκας στους εργαζομένους

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας έδωσε έμφαση στη γενικευμένη χρήση μάσκαςτόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, ενώ ειδική αναφορά έκανε για τους χώρους εργασίας, που όπως είπε είναι «χώροι συνωστισμού». 

«Σε καμιά κοινωνία τα μέτρα δεν εφαρμόζονται 100%. Εκείνο που θα ήθελα να δω άμεσα είναι καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικά στους χώρους εργασίας. Δεν είναι γίνει πλήρως κατανοητό ότι οι χώροι εργασίας είναι χώροι συνωστισμού. Κανείς κανείς δεν είναι ασφαλής, ότι δεν έχει τον ιό και δεν τον μεταφέρει. Θα ήθελαν να δω υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εργαζόμενους», επισήμανε. 

Κανόνες αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας για όσους επιστρέφουν από διακοπές

Συμβουλές έδωσε και για όσους επιστρέφουν από διακοπές. «Πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά κανόνες αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας. Έρχονται από περιοχές που είναι γνωστό ότι είχαν συνωστισμό, ενώ μπήκαν και σε πλοία και άλλα μέσα μεταφοράς. Ειδικά για τους όσους επιστρέφουν από διακοπές και έχουν εκταθεί σε ανθρώπους να εφαρμοστούν ασφαλέστερα μέτρα προστασίας».

Η κυρία Λινού αναφέρθηκε και σε φαινόμενα ανευθυνότητας και εκτίμησε ότι σύντομα θα χρειαστεί να υπάρξουν τιμωρίες. 

«Τι σημασία έχει αν το πάρτι είναι πριν ή μετά τις 12. Το θέμα για πόσο χρόνο και με πόσους ανθρώπους ερχόμαστε σε επαφή. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή χωρίς μέτρα και με πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Δεν έχει σημασία η ώρα. Όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος Χρειάζεται δραματικός άμεσος περιορισμός των ατόμων που μπορεί να είναι μαζί».

Για τα σχολεία, ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. «Το μέρα παρά μέρα δίνει στα παιδιά τον κίνδυνο να εκτεθούν σε περισσότερους ανθρώπους. Η πρότασή μου είναι να παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί απόγευμα. Να βρεθούν αίθουσες ή χώροι που δεν χρησιμοποιούνται ώστε και σε κάθε τάξη να είναι λιγότερα παιδιά», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου