Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο – Τα σενάρια για lockdown, το… «μοντέλο της Αττικής»

Την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα φανεί η επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική, θα ληφθούν αποφάσεις ακόμη και για lockdown αν χρειαστεί.

Σε κρίσιμη φάση παραμένει η Αττική, που εξακολουθεί να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς στην Περιφέρεια αυτή, καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές οι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.

Με την Αττική να έχει την Τρίτη 210 από τα συνολικά 346 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός, ενώ τα σενάρια για την επιβολή lockdown φουντώνουν – με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι αυτό θα είναι η ύστατη λύση.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το αν θα έπρεπε να εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε δήμους και γειτονιές, δηλαδή μοντέλο Μαδρίτης. Κάτι που όμως τόσο οι ειδικοί όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αποκλείουν, χαρακτηρίζοντάς το «ουτοπικό».

Τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται, είναι η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων για τους άνω των 65, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν να δίνουν έμφαση σε μέτρα που δε θα έχουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις ενός οριζόντιου lockdown.

Θεωρούν άλλωστε ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον πιο αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση της, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική.

Την ίδια ώρα οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ελλάδα κυμαίνονται σε επίπεδα πρώτου κύματος, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας με τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.

Καθολική χρήση μάσκας και περιορισμός μετακινήσεων

Η καθολική χρήση μάσκας, σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας.

Κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 ημέρες, καθώς όπως τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, «η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Αττική θα αξιολογηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα καθορίσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων».

Το «μοντέλο της Αττικής»

Πολύ κρίσιμη είναι η προσεχής Δευτέρα για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να του δώσουν μια στατιστική εικόνα του πως πάνε αυτά. Αν δεν υπάρξει βελτίωση τότε θα πάμε στο… «μοντέλο της Αττικής»:

-Μάσκα παντού

-SMS

-Περιορισμός μετακινήσεων

Ύστατο μέτρο το lockdown- Αν γίνει θα γίνει συνολικά στην Αττική

Τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσαν ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται η επιβολή lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων. Ανέφερε δε την εκτίμηση του Αμερικανού συναδέλφου του Άντονι Φαουτσι που για το θέμα τόνισε πως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού θα πρέπει είτε να κλείσουν τα μπαρ, είτε να κλείσουν τα σχολεία.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το lockdown, είναι το ύστατο μέτρο και προς το παρόν δεν συζητείται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. «Επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, γιατί είχε πιο ραγδαία και πιο απρόσμενη εξάπλωση», είπε ο ειδικός.

Σήμερα όπως είπε, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο».

Διευκρίνισε δε, ότι η επιβολή lockdown, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων κ.α, ενώ ρόλο θα παίξει και το θέμα των ΜΕΘ.

«Υπάρχουν κριτήρια για το lockdown. Είμαστε όμως πολύ μακριά από εκεί» είπε ο καθηγητής.

«Ουτοπικό το lockdown σε επίπεδο δήμων»

Το επόμενο μέτρο αν δεν υπάρξει καλυτέρευση της κατάστασης θα είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς στις μετακινήσεις στα άτομα άνω των 65 ετών, και απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown που αφορά σε δήμους, ενώ είπε ότι αν κάτι τέτοιο γίνει θα είναι συνολικά στην Αττική.

«Δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφαρμογής κάτι τέτοιου. Είναι ουτοπικό. Είναι εξωπραγματικό», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημείωσε πάντως πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα ισχύοντα. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας φροντίσουμε να περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία».

Πολύ δύσκολη, χαρακτήρισε την πιθανότητα ενός lockdown στα πρότυπα της Ισπανίας, και ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλωντας στο MEGA και το LIVE NEWS. «Είναι πολύ δύσκολο σε γειτονικές περιοχές να έχουμε περιορισμούς, εκτός αν αφορούν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα», είπε.

«Μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ»

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να μην είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία και ασφαλής ενώ ερωτηθείς για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ανέφερε: «στην Αττική υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ. Τα κρεβάτια που ήταν καθορισμένα να δεχτούν ασθενείς Covid αρχίζουν να εξαντλούνται. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα κρεβάτια και να γίνει μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι άνθρωποι που χρειάζονται κρεβάτια ΜΕΘ».

Στάθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου τα πιο αυστηρά μέτρα επιβλήθηκαν νωρίτερα και απέδωσαν. «Αυτή την στιγμή στο ΑΧΕΠΑ από τα 25 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένα τα επτά ή τα οκτώ».

Αναφορικά με τα μέτρα στο Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε: «η τήρηση των μέτρων βελτιώνει την κατάσταση, όχι απλά η λήψη. Και η λήψη βέβαια πρέπει να είναι έγκαιρη, αν είναι καθυστερημένη δεν έχει νόημα γι αυτό και είδατε τα δύο σετ μέτρων το ένα πολύ κοντά στο άλλο, χωρίς να περιμένουμε το δεκαπενθήμερο».

«Να εφαρμόσουμε με μεγάλη συνέπεια, συνείδηση και διάρκεια τα υπάρχοντα και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, θα γίνει», σημείωσε.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας με τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.

Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής αυξάνονται και σε είκοσι μόλις ημέρες οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τα 107 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για κοροναϊό στην Αττική τα 62 είναι κατειλημμένα. Το πρωί άλλες 14 κλίνες ΜΕΘ διατέθηκαν για covid περιστατικά. Στον Ευαγγελισμό 24 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και νέα κρεβάτια προστίθενται καθημερινά.

Στο Σωτηρία 27 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους στην εντατική. Στον Ευαγγελισμό σε κάθε εφημερία άτομα με ύποπτα συμπτώματα συνωστίζονται για μια θέση στα εξωτερικά ιατρεία μαζί με άλλους ασθενείς. Ο κ. Γιάννης περίμενε επί 1,5 ώρα στην ουρά έξω από το νοσοκομεία με πυρετό, ανάμεσα σε ανυποψίαστους ασθενείς.

Παρά ο γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών, με τον κίνδυνο της διασποράς να είναι μεγάλος.

Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό ζητούν να γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί στο κρατικό της Νίκαιας, με ανακοίνωση τους έκαναν γνωστό ότι στο εξής δεν θα δέχονται ασθενείς με κοροναϊό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και ο κίνδυνος διασποράς μέσα στο νοσοκομείο, ορατός.

Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα αποκάλυψε στο MEGA ότι έχει απομείνει μόνο ένα κρεβάτι εντατικής στο Σωτηρία, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο αναφοράς. «Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά είχαμε από 7-8 εισαγωγές, μόνο εμείς. Η μονάδα η δεύτερη που άνοιξε την Τετάρτη, την Παρασκευή είχε γεμίσει.»

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» δήλωσε η Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση». «Το σύστημα υγείας πιέζεται» είπε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.
Στα όριά τους οι γιατροί στο κρατικό Νίκαιας

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, που μετά από γενική συνέλευση ανακοίνωσαν ότι το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δεχτεί άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, λόγω ελλείψεων.

Μάλιστα τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, αλλά και η υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19.

Την υπόθεση γνωστοποίησε μέσω των social media, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, και γιατρός του νοσοκομείου Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου

Με ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Τρίτης, η διοίκηση του νοσοκομείου διαμηνύει πως το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς θετικούς στο ιό, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον κλίνες και προσωπικό.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε εξάλλου, ότι η παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου