Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Εμβόλιο γρίπης: Πόσοι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν – Οι στόχοι του υπ.Υγείας

Σε τι ποσοστό πρέπει να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί για να υπάρξει ανοσία

Ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει και φέτος να εμβολιαστούν επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της γρίπης είναι και οι υγειονομικοί.

Μάλιστα κατατάσσονται στη λίστα με τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, αφού κινούνται στα νοσοκομεία και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από γρίπη. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και τις ευπαθείς ομάδες: «Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι»

Γι αυτό και στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 8 στους 10 υγειονομικούς ώστε να υπάρχει κάλυψη των επαγγελματιών υγείας.
Μάλιστα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ελπίδα είναι οι υγειονομικοί «να ξεπεράσουν αυτό που προσδοκούμε δηλαδή το 75%».
Ρεκόρ πέρυσι

Κατά την περσινή χρονιά πάντως είχε σημειωθεί το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών για τη γρίπη στους υγειονομικούς.
Την προηγούμενη εμβολιαστική περίοδο (2019-2020) ο αριθμός των υγειονομικών που εμβολιάστηκε έσπασε κάθε ρεκόρ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 10%.

Συγκεκριμένα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, 5 στους 10 γιατρούς και νοσηλευτές εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της γρίπης.

Γεγονός που ενισχύει πάντα την προστασία της χώρας από τον ιό της γρίπης, αλλά καταδεικνύει και την ανησυχία που υπάρχει και στο υγειονομικό προσωπικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας γιατροί και νοσηλευτές για πρώτη φορά εμβολιάσθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν.

Σε σύγκριση με την περίοδο γρίπης 2018-2019, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων (στοιχεία σε σύνολο 100 νοσοκομείων – 93 δημόσια, 1 στρατιωτικό & 6 ιδιωτικά νοσοκομεία – που έστειλαν αποτελέσματα μέχρι 31.1.20 (από 27,2% σε 34,3%) όσο και στο προσωπικό των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (από 39,8% σε 50,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου