Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο - Παρέμβαση Πούτιν

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ 
Οι θάνατοι από τις μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έφτασαν τους 95 στην τρίτη ημέρα των συγκρούσεων, την ίδια ώρα που ο Αρμένιος πρωθυπουργός απορρίπτει τις συνομιλίες με τους Αζέρους.


Οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε την Τρίτη (29/9) ότι οι αυτονομιστές έχουν καταστρέψει 49 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, 80 άρματα μάχης, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο και 82 στρατιωτικά οχήματα του Αζερμπαϊτζάν από την Κυριακή.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα AP

Οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υποστηρίζονται από την Αρμενία ισχυρίζονται ότι έχουν ανακτήσει τις θέσεις που είχαν χάσει την προηγούμενη ημέρα, κάτι το οποίο αρνείται το Αζερμπαϊτζάν, ισχυριζόμενο από την πλευρά του ότι σημείωσε περαιτέρω πρόοδο και κατέστρεψε "μια αρμενική μηχανοκίνητη μονάδα και μια μονάδα πυροβολικού".

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι οι «σκληρές μάχες» συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης και ότι οι δυνάμεις του ''κατέστρεψαν τέσσερα εχθρικά τανκς, ένα θωρακισμένο όχημα και σκότωσαν δέκα στρατιώτες''.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα AP

Αρμένιοι στρατιώτες AP

Οι θάνατοι από τις μάχες ανήλθαν σε 95 την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων 11 πολιτών: εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ AP
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός απορρίπτει τις συνομιλίες με τους Αζέρους

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρέμβαση από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προειδοποίησε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην διένεξη τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας Πούτιν-Πασινιάν, στην οποία «συνεχίσθηκε η συζήτηση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη του τερματισμού των εχθροπραξιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές και της λήψης μέτρων με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Πούτιν και Πασινιάν είχαν συνομιλήσει και την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου