Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο φιάσκο στην υγεία μετά τις μάσκες

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Νέο φιάσκο στην υγεία έρχεται μετά τις μάσκες. Αφορά το λεγόμενο άυλο παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο. Στην πράξη, υπάρχουν μεγάλα κενά, που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, ενώ και οι πάροχοι “είναι στον αέρα” και συχνά δεν κάνουν αποδεκτά τα παραπεμπτικά, αφού αμφιβάλουν αν θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ!

Δείτε τι τράβηξε φίλος της στήλης στην προσπάθεια του να κάνει μαγνητική τομογραφία στην κόρη του, πριν από 2 εβδομάδες. Τα τραγελαφικά που περιγράφει με οδήγησαν να ψάξω σε βάθος την όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα της έρευνας μου είναι ότι η κυβέρνηση έστησε τη διαδικασία στο πόδι, χωρίς να διαβουλευτεί με παρόχους και εταιρείες του χώρου.

Το συμβάν λοιπόν συνέβη στις 28-8-20020:

“Καλησπέρα Αιμίλιε,

Σήμερα επισκέφτηκα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομειο για να κάνω στην κόρη μου μία μαγνητική που είχε παραγγείλει ο ορθοπεδικός της. Βέβαια ως παιδί της τεχνολογίας, είχα μπει αμέσως στην πλατφόρμα της συνταγογράφησης και ενεργοποίησα για μένα και τα προστατευόμενα μέλη την «άυλη» συνταγογράφηση.

Μου έρχεται λοιπόν προχθές στο email το ποσό της συμμετοχής μου για 2 MRI εξετάσεις και ο αριθμός του παραπεμπτικού. Ο γιατρός έκανε κωλοτούμπες που μπόρεσε και μου έγραψε την συνταγή ηλεκτρονικά και “άυλα», διότι ήταν απόγευμα και έφευγε για διακοπές. Δεν ήξερε που να μου το αφήσει και πώς να μου το δώσει.

Να σημειώσω ότι το πρώτο παραπεμπτικό το πήρα «υλικά» από το ιατρείο του, αλλά έχει ισχύ έως 1 μήνα (ίσως και λιγότερο – 20 μέρες) ενώ όλα τα (σοβαρά) διαγνωστικά έχουν διαθεσιμότητα ΕΟΠΥΥ πέραν των 45 ημερών. Αρα κλείνεις πρώτα ραντεβού και μία βδομάδα, πριν το ραντεβού παίρνεις τον γιατρό να σου κόψει το ανανεωμένο παραπεμπτικό.

Πάω σήμερα στην γραμματεία και μου λέει : Α, όχι. Θέλω παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Με barcode. Να όπως αυτό (και μου δείχνει από κάποιον άλλο). Ναι λέω, αλλά το δικό μου έχει τον αριθμό επάνω. Κάντε ένα query στην ΗΔΙΚΑ να το πάρετε ολοκληρωμένο. Όπως κάνετε και με τα άλλα με το barcode.

Τέλος πάντων, με έδιωξε, αφού της ζήτησα να μου υπογράψει ότι δεν το δέχεται. Και το έκανε. Το λάθος. Το υπέγραψε. Ε.. μετά και λόγω των γνωριμιών μου, μου είπανε ότι δεν μας έχουν δώσει από τον ΕΟΠΥΥ ακόμα οδηγίες, δεν υπάρχει flag από τον ΕΟΠΥΥ για άυλη συνταγογράφηση κλπ..

Αξίζει όμως να γίνει μία αναφορά. Ένα άρθρο. Να μας πουν δηλαδή πόσα «άυλα» παραπεμπτικά έχουν κοπεί και πόσα έχουν εκτελεστεί – όχι όμως να μπουν στο συρτάρι όπως το δικό μου”.

Όπως καταλάβατε ήδη, πρόκειται για έναν μορφωμένο ασφαλισμένο και γνώστη των νέων τεχνολογιών. Σκεφθείτε τι τραβάνε ασφαλισμένοι, που δεν έχουν γνώση και γνωριμίες. Αρκετοί αναγνώστες μου έχουν στείλει ανάλογα σχόλια και έτσι έψαξα να δω τι συμβαίνει. Με λίγα λόγια; Αλαλούμ και προχειρότητα!

Να σας δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, αναφέρει ρητώς ότι το άυλο παραπεμπτικό εκτελείται μόνο μέσω το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, η ρύθμιση αυτή δεν δύναται να υλοποιηθεί! Διότι πολύ απλώς πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος είναι μόνο γιατροί και όχι ιδιώτες πάροχοι, όπως διαγνωστικά κέντρα και κλινικές…

Τέτοιου είδους πιστοποίηση παρέχει μόνο το ηλεκτρονικό σύστημα eΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Δείτε λοιπόν παρακάτω έγγραφη ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του με ημερομηνία 21-8-2020. Αναφέρει ρητώς ότι τα αύλα παραπεμπτικά πρέπει υποχρεωτικά να εκτελούνται μέσω του eΔΑΠΥ και όχι του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ συνιστά στους παρόχους να μην εφαρμόζουν τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση!

Ψάχνοντας το θέμα περισσότερο αναδεικνύονται σοβαρά κενά και αδυναμίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία του ασθενή! Τα μεγάλα κενά είναι:

Η ανάκτηση του άυλου παραπεμπτικού από το διαγνωστικό κέντρο δε συνοδεύεται από τη σχετική ICD10 διάγνωση και τις σχετικές και απαραίτητες παρατηρήσεις του θεράποντος ιατρού. Έτσι συχνά οι ασθενείς υποβάλλονται σε επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία ή εξαναγκάζονται σε νέα λήψη βιολογικών υλικών, αφού δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια η ζητούμενη εξέταση από τον κλινικό γιατρό, που μέχρι σήμερα το προσδιόριζε στις παρατηρήσεις.

Έτσι, όπως έχει δρομολογηθεί η όλη διαδικασία, το προσωπικό του εργαστηρίου δεν μπορεί να καθορίσει το πρωτόκολλο προετοιμασίας του ασθενή ή της χρήσης των κατάλληλων σκιαγραφικών μέσων, αφού δεν υφίσταται σε κανένα μέρος της πληροφορίας η σχετική υπόδειξη του ιατρού όπως συμβαίνει στην περίπτωση του έντυπου παραπεμπτικού με τη χειρόγραφη συμπλήρωση των σχετικών οδηγιών από το θεράποντα ιατρό!

Δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί αν μια εξέταση έχει ήδη γίνει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο, καθώς ο εξεταζόμενος δίνει μόνο την πληροφορία για την εξέταση που έχει λάβει με SMS ή e-mail αλλά δεν παραδίδει κανένα φυσικό παραστατικό ούτε κάποιο κωδικό μιας χρήσης.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει τους παρόχους τι ισχύει για τον τρόπο αποστολής των πληροφοριών που αφορούν τα άυλα παραπεμπτικά μετά την εκτέλεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ακόμα υποχρέωση επιστροφής (και μάλιστα με συγκεκριμένη σειρά) των φυσικών παραπεμπτικών αλλά με τα άυλα τί γίνεται;

Δεν υπάρχουν οι σχετικές διασφαλίσεις από πλευράς πολιτείας και ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των άυλων παραπεμπτικών από τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπάρχουσες αποφάσεις και οι κανονιστικές πράξεις αφορούν μόνο στα έντυπα παραπεμπτικά.

Όλα αυτά δεν ήταν έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων υγείας. Διότι η κυβέρνηση προχώρησε σε εξαγγελία και εφαρμογή του άυλου παραπεμπτικού βιαστικά και χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν πάροχο ή εταιρεία λογισμικού. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι βέβαιο ότι συντάχθηκε από άτομα, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα…

Ανακεφαλαιώνοντας, πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα και στον αέρα, όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι διαδικασίες για τη μερική ή ολική εκτέλεση του παραπεμπτικού, τη χρήση εναλλακτικών εξετάσεων, το μητρώο χρηστών εφαρμογής, τις διαπιστεύσεις των χρηστών, ποια θα είναι διαδικασία της υποβολής εκτελέσεων σε ποιο σύστημα και με ποιο τρόπο.

Το άυλο παραπεμπτικό όσο ωραίο και αν ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί με την υπάρχουσα τεχνολογική υποδομή, τόσο στο δημόσιο όσο και στα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Με απλά λόγια, χρειάζονται επενδύσεις για να αναβαθμιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των εργαστηρίων – κόστος το οποίο προφανώς δεν δύναται να αντέξουν οι μικροί πάροχοι.

Οδηγούμαστε σε πρωτοφανές φιάσκο, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, καθώς είχαμε τις καλοκαιρινές διακοπές και η επικαιρότητα κυριαρχείται από την ελληνο-τουρκική κρίση και τις άσχημες εξελίξεις με τον κορωνοϊό. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα αποκαλυφθεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός…

2 σχόλια:

  1. Poly sosta, kai episis stin aili sintagografisi ta farmakeia den diavazoun sto barcode scanner sosta mia sintagi i px ean grapso trimini den bgainei se kodiko i mia, episis pos tha plironetai oniatros stin aili mojo me iban????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι ανασφάλιστος, δικαιούμαι εξετάσεις που εκτελούνται μόνο στο Εοπυ. Κλείνω ραντεβού και λίγο πριν η γιατρός τηλεφωνεί να μου πει οτι κσνει αποκλειστικα αυλη συνταγογραφηση και να γραφτώ.Το έκανα αμέσως και πράγματι μου στέλνει τα παραπεμπτικα στο e mail. Την άλλη μέρα πηγαίνω στο εοπυ να δώσω αίμα και μου λένε οι γιατροί ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες για το πώς εκτελούνται άυλα παραπεμπτικα. Τί γίνεται σε αυτήν την περιπτωαη; Πρόκειται για μπάχαλο ή είναι η ιδέα μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή