Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο και ποινική δίωξη σε όποιον υποκινεί σε μη χρήση μάσκας (και μέσω διαδικτύου)

Του Π. Στάθη - Capital.gr

Αυτόφωρο, ποινική δίωξη με απειλή φυλάκισης έως 1 έτος και χρηματικό πρόστιμο σε όποιον υποκινεί στη μη χρήση μάσκας και το κάνει ακόμα και μέσω διαδικτύου, ζητεί από τους εισαγγελείς της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Με ακόμη μία παρέμβαση του, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφού αναφέρεται στο "δίκαιο της ανάγκης", ελέω πανδημίας, στρέφει την προσοχή των εισαγγελέων στους υποκινητές του κινήματος κατά της χρήσης μάσκας, όσο και στις καταλήψεις στα σχολεία, δεδομένου ότι εκεί ανθεί αυτό το φαινόμενο. 

Αφορμή για την αιχμηρή παρέμβαση του κ. Πλιώτα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες που φθάνουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις καταλήψεις σχολείων από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα.

Όχι μαθητές στο αυτόφωρο

Όπως ενημερώνουν πάντως εισαγγελικές πηγές, "όπου υπάρχουν αξιόποινες πράξεις θα σχηματίζεται δικογραφία. Προσπαθούμε με ήπια μέσα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα", επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν στο αυτόφωρο οι μαθητές (άλλωστε δεν μπορεί να γίνει αυτό και λόγω του νέου ΠΚ).

Όμως, για κάθε καταγγελία η Εισαγγελία ενεργεί και σχηματίζει δικογραφία και μάλιστα εάν υπάρχουν κλοπές ή διατάραξη λειτουργίας του σχολείου, τότε αυτή είναι μία κατηγορία για να ανοίξει δικογραφία.

Πλιώτας: Δικογραφίες

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Πλιώτας, "οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου