Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε lockdown -Τι του εισηγήθηκαν ο Τσιόδρας και οι άλλοι λοιμωξιολόγοι

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΑΝ

Φωτογραφία: ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γιάννης Καντέλης - iefimerida.gr

Θέτοντας το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτύπησε ένα ηχηρό καμπανάκι για την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής και προστασίας που συστήνουν οι επιστήμονες, ειδικά τη χρήση μάσκας, καθώς επίσης και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, για να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown.

Παρότι το τελευταίο διάστημα φούντωναν τα σενάρια για αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ειδικά στην Αττική, ο πρωθυπουργός στάθμισε όλες τις εισηγήσεις που υπήρχαν στο γραφείο του, εξέτασε τις παραμέτρους εφαρμογής επιπλέον μέτρων και επέλεξε με ένα μήνυμα προς τους πολίτες να ζητήσει την ενεργό στήριξη από όλους στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η πανδημία, χωρίς επιπλέον βαριές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική ζωή. Να τους καλέσει «σε μια νέα εγρήγορση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γενική «επιστράτευση» σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για τη «μάχη» του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την απόφαση. Κατ' αρχάς, η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Σε υψηλό αριθμό, βέβαια, αλλά χωρίς να παρουσιάζει αύξηση την τελευταία εβδομάδα και υπάρχει αισιοδοξία ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Αττική, θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης. Ο μεγαλύτερος φόβος αφορούσε το κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφεύγεται.

Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον ρυθμό εισαγωγής νέων ΜΕΘ στο σύστημα υγείας, που προχωρά με βάση το πλάνο, και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους να φτάσουν τις 1.200.

«Οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ικανότητα του ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με το ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί μετά την είσοδο νέων κρεβατιών στο σύστημα.

Η άποψη των ειδικών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον πρωθυπουργό και τους συμβουλεύεται πολύ συχνά πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Οι περισσότεροι από τους ειδικούς με τους οποίους συνομιλεί ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας, δεν προέκριναν τη δεδομένη στιγμή ένα γενικό lockdown, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας τις επιπτώσεις από μια τέτοια απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν κριθεί απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας ζωής, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν έκρηξη κρουσμάτων και απώλειες ζωών.

Τα μέτρα υπάρχουν στη φαρέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, υπάρχει σχεδιασμός και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που θα επιφέρουν, θα ενεργοποιηθούν όμως μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο. Κρατούνται ως εφεδρεία για τη συνέχεια, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση βαδίζοντας προς το τέλος του φθινοπώρου, με τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/giati-o-mitsotakis-den-exiggeile-lockdown-oi-eisigiseis-tsiodra-kai-loimoxiologon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου