Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κοροναϊού στην Αττική - Κάθε ηλικίας οι διασωληνωμένοι

Τα νέα μέτρα για την Αθήνα

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Αττική καταγράφει 240 από τα 416 νέα κρούσματα κοροναϊού και το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «κόκκινο»


Στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται η Αττική, με την πορεία του ιού να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και τις Αρχές να λαμβάνουν συνεχώς μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Αττική καταγράφει 240 από τα 416 νέα κρούσματα κοροναϊού και το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «κόκκινο».


Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ, με το αμέσως προηγούμενο να καταγράφεται στις 24 Σεπτεμβρίου όταν είχαν εντοπιστεί 213 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως το μεγαλύτερο φορτίο του ιού εντοπίζεται στην Αττική. «Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντας, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονος παραμένει ο προβληματισμός για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στη Δυτική πλέον Αττική. Ανησυχία, δε, προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το γεγονός πως όσοι από αυτούς διασωληνώνονται είναι νεαρής ηλικίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Αναφορικά με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που συνεχίζει να παρουσιάζει η Περιφέρεια Αττικής και το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και όχι να αποφασίζουμε νέα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι θεωρούν τα μέτρα μη αναγκαία».

Όπως είπε «το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται τα μέτρα από όλους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός», επισημαίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο και για το λόγο αυτό τα συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, οι οποίοι θα συνεχισθούν.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας για ασυμπτωματικούς για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Επίσης, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων προχωρούν σε νέα δέσμη μέτρων. Μεταξύ άλλων, θα γίνονται σε οκτώ λέσχες φιλίας τεστ, διεξαγωγή περισσότερων rapid test αλλά και δυο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης.

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας RΟ στην Αττική

Μετά τους ανησυχητικούς σημερινούς αριθμούς κρουσμάτων κοροναϊού και διασωληνωμένων, μία ακόμη «καμπάνα» για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «χτύπησε» η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κοροναϊού, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται δε, στην Αττική, η οποία εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου