Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ– Που θα δημιουργηθούν

Τα κρεβάτια εντατικής στον Ευαγγελισμό για τον covid-19 (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)
 
40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών.

Με νέες κλίνες ΜΕΘ ενισχύεται το ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες λόγω κορονοϊού. Εξάλλου ήδη το 60% των διαθέσιμων για covid-19 Εντατικών της πρωτεύουσας έχει καλυφθεί.

Καθόλου τυχαίο καθώς με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτινάχθηκε στους 67.

Μπροστά σε αυτή τη νέα δυσάρεστη πραγματικότητα και μετά τις αιτιάσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ(ΠΟΕΔΗΝ) για μεγάλες ελλείψεις εντατικών ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε πως προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών.

Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Πόσες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930.

Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Ειδικότερα, στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Αξιοποιούνται οι δωρεές

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το υπ.Υγείας, εξετάζει καθημερινά τα δεδομένα, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία» ενώ το ίδιο διάστημα θα παραδοθούν 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου