Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Τελευταία μέτρα πριν από lockdown στην Αττική


Υστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό lockdown, κάνει η κυβέρνηση, που προχώρησε χθες στη λήψη νέων μέτρων για το λεκανοπέδιο. 

Οπως ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου για την Αττική τίθεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους με την εξαίρεση των χώρων στους οποίους ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων (όπως χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος) καθώς και όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες. Επιπλέον, αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους. Ορίζεται υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (εργασίες γραφείου), κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο με άφιξη στην εργασία στις 7 π.μ., 8 μ.μ. και 9 μ.μ., ενώ θα θεσπιστεί ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα, σε τέσσερα κύματα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου.

Οι ειδικοί απηύθυναν για άλλη μία φορά ισχυρή σύσταση σε άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους, ειδικά με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και να αποφεύγουν τις επαφές με άτομα που δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Τέλος, κάλεσαν τους υπευθύνους των ιδιωτικών χώρων εργασίας να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με δεδομένο ότι το 29,07% των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί αφορούν ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 339 νέα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (71 χθες), ενώ καταγράφηκαν δύο ακόμα θάνατοι ασθενών (327 σύνολο). 

Η Αττική –και κυρίως το κέντρο της Αθήνας– συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας με 164 νέα κρούσματα. Συνολικά χθες 4.084 κρούσματα ήταν ενεργά, εκ των οποίων 2.100 στην Αττική. Στον Δήμο Αθηναίων ήταν ενεργά 966 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε χθες ασυμπτωματικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως μετανάστες, να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή τακτική κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία εστίασε στην κατάσταση στην Αττική. Οπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα οποία πρέπει να λάβουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν. Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ΕΣΥ και την αύξηση των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ωστόσο έκανε ξανά έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση να είναι «διπλά προσεκτικοί». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στη χώρα μας είναι 554, ενώ το ποσοστό κάλυψης των κλινών COVID κυμαίνεται από 20% έως 30% ανάλογα με την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου