Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολεία : Τι λέει ο άνθρωπος που έφτιαξε τις μάσκες στα σχολεία

Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις για τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν σε αρκετά παιδιά, με αποτέλεσμα να καλύπτεται το πρόσωπό τους.

Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις για τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν σε αρκετά παιδιά, με αποτέλεσμα να καλύπτεται το πρόσωπό τους. Την ίδια στιγμή, για αστοχία έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσον αφορά το τι συνέβη με ορισμένες από τις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία την Δευτέρα.

Ο άνθρωπος που παρασκεύασε περίπου 500.000 μάσκες τόνισε ότι τις έφτιαξε με βάση τις οδηγίες που του δόθηκαν.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν εξαρχής και οι διαστάσεις ήταν 10×18 για τα παιδιά έως 10 ετών και 12×22 για τα παιδιά άνω των 10 ετών και για καθηγητές και δασκάλους. Το τελικό προϊόν είναι αυτό γιατί οι πτυχές είναι 3 από 2 πόντους και υπάρχει γύρω γύρω από μία ραφή είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προμηθευτές είχαν τονίσει το μεγάλο μέγεθος.


«Είναι ούτως ή άλλως μεγάλες, είχε σχολιαστεί και από εμάς τους προμηθευτές, το είχαμε πει, είχαν δοθεί και δείγματα. Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες, να παράγουμε μάσκες μας είπαν με συγκεκριμένες διαστάσεις. Είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ. Και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές της οδηγίες. Όπως λέει «οι διαστάσεις καθορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού»» ανέφερε διαβάζοντας την προκήρυξη.

Δείτε παρακάτω το επίμαχο σημείο της προκήρυξης:

Σήμερα όπως είπε θα τους δοθούν νέες οδηγίες.

«Το πρόβλημα ήταν εξαρχής οι διαστάσεις. Η οδηγία είναι από εδώ και πέρα οι μάσκες να έχουν άλλες διαστάσεις, οι οδηγίες θα γίνουν γνωστές σήμερα. Μας ειδοποίησαν χθες ότι θα αλλάξουν οι διαστάσεις» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο οι μάσκες που δεν έχουν παραδοθεί θα διορθωθούν με τις νέες διαστάσεις. «Εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».
Μετά τον σάλο οι εξηγήσεις

Εξηγήσεις για το ζήτημα έδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποδίδοντας σε μια ασάφεια στη διατύπωση για τις διαστάσεις της μάσκας το πρόβλημα. Όπως ανέφερε η αρμόδια Αρχή, οι διαστάσεις αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

«Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου» πρόσθεσε η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Κεραμέως: Η αστοχία θα καλυφθεί με μάσκες μιας χρήσης

Για «αστοχία» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσον αφορά το τι συνέβη με ορισμένες από τις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία την Δευτέρα.

«Υπήρξαν και αστοχίες και δόθηκαν εξηγήσεις. Ήδη έχουν ετοιμαστεί οι νέες προδιαγραφές» είπε η κυρία Κεραμέως προσθέτοντας ότι «η ΚΕΔΕ που έχει συντονίσει την προσπάθεια είχε φροντίσει να δοθούν μάσκες μιας χρήσης όπου δεν υπήρχαν ή όπου δεν δόθηκε η κατάλληλη μάσκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου