Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Σφοδρές αντιδράσεις για την προκήρυξη επιμελητών των ΜΕΘ στην Κρήτη

Συντάκτης: Virus

«Φωτιές» άναψε στην Κρήτη η προκήρυξη για τη πλήρωση θέσεων Επιμελητών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που αποκλείει παθολόγους και αναισθησιολόγους. Διαμαρτυρίες σημειώνονται κατά τις ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, με την παραίτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και τις οργισμένες ανακοινώσεις των γιατρών της Μονάδας του ΠΑΓΝΗ καθώς και των αναισθησιολόγων απ’ όλο το νησί. 

Γιατροί της ΜΕΘ

Οι γιατροί της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου χαρακτηρίζουν
«παράτυπη και αυθαίρετη» την τροποποίηση της προκήρυξης, η οποία εξαιρεί ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τις θέσεις Επιμελητών Α’ τις καταλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι Εντατικολόγοι.

Στην καταγγελία τους αναφέρεται ότι «ιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Ιατρική, Παθολόγοι και Αναισθησιολόγοι με εμπειρία στον μηχανικό αερισμό, και στην αιμοδυναμική παρακολούθηση και υποστήριξη ασθενών, έτοιμοι να εργαστούν σε ΜΕΘ άμεσα, αποκλείονται χωρίς αυτό να προβλέπεται νομικά».

Οι γιατροί διαμαρτύρονται γιατί σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή, όσοι «δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε ΜΕΘ, θα προσληφθούν σε θέση επιμελητή ΜΕΘ ενώ ιατροί Παθολόγοι ή Αναισθησιολόγοι με εμπειρία στην ΜΕΘ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Δηλαδή ανειδίκευτο και άπειρο προσωπικό προτιμάται έναντι έμπειρου και εξειδικευμένου».

Πυρά εξαπολύουν στην ανακοίνωσή τους καθώς αποκλείονται «εξειδικευόμενοι και εξειδικευμένοι ιατροί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου επιδημικού κύματος ».

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη ιατρών που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη ΜΕΘ «θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη δυσλειτουργία εξαρχής στην λειτουργία της ΜΕΘ».

Οι ιατροί ΜΕΘ ζητούν την άμεση αναθεώρηση της προκήρυξης για την ποιοτική στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αναισθησιολόγοι

Οι αναισθησιολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης στηλιτεύουν το γεγονός ότι
«επιλεκτικά και μόνο στην 7η ΥΠΕ», οι αναισθησιολόγοι αποκλείστηκαν από τις θέσεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

«Η απόφαση αυτή αντίκειται στην αρχή της ισοτιμίας με την οποία η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες και κυρίως αποκλείει ικανούς Ιατρούς από νευραλγικές κλινικές/ τμήματα των νοσοκομείων όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι «οι αναισθησιολόγοι είναι οι πρώτοι ιατροί που στελέχωσαν τις ΜΕΘ, είναι οι πρώτοι που καλούνται στα ΤΕΠ διότι από τη φύση της ειδικότητάς τους διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να διαχειριστούν και να σταθεροποιήσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς».

Ο αποκλεισμός τους τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ απλά υποβαθμίζει αυτά τα τμήματα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, συμπληρώνατε ότι η εξαίρεση των αναισθησιολόγων με τον τίτλο της Εξειδίκευσης στην Εντατική ή την Επείγουσα Ιατρική και «αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τους νέους Ιατρούς ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας».

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

Σε ανοιχτή επιστολή στην διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης και με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρεται στην προκήρυξη 38 θέσεων γιατρών ΕΣΥ στην Κρήτη, αλλά και στο «παράδοξο» μη στελέχωσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς στην εντατική ιατρική, όπως είναι Παθολόγοι και Αναισθησιολόγοι. 

«Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.64845/2018, ΦΕΚ 3958/Β/12-9-2018, αναφέρει ότι εξειδίκευση σε Εντατική Θεραπεία σε ΜΕΘ Ενηλίκων μπορούν να λάβουν οι κάτοχοι τίτλου των ειδικοτήτων Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας Φυματιολογίας, Αναισθησιολογίας, Χειρουργικής και Νεφρολογίας, η προκήρυξη θέσεων σε ΜΕΘ αποκλείει δύο από τις παραπάνω ειδικότητες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου