Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Δύσκολη η κατάσταση στο Άγιο Όρος – Αντιδρούν στο lockdown οι μοναχοί

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό 13ων κρουσμάτων κοροναϊού.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό 13ων κρουσμάτων κοροναϊού σε δύο μονές (Αγίου Παύλου και Χιλανδαρίου) και σε σκήτη της Πρόβατας.

Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει περίπου 200 τεστ που βγήκαν αρνητικά. Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Το ενδεχόμενο ενός lockdown, είχε πέσει στο τραπέζι ως μέτρο για τον περιορισμό διάδοσης του ιού, σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, ωστόσο, το απέρριψε η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας, επικαλούμενη το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο, το Αγιον Ορος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι περισσότεροι μοναχοί επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων, όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας, σύμφωνα με το protothema.gr. Μάλιστα μοναχοί ανέφεραν ότι με βάση τα περιοριστικά μέτρα «καθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κοροναϊού είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ, τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν.

Κύκλοι της Διοίκησης του Αγίου Όρους εμφανίζονται προβληματισμένοι αναφέροντας ότι: «Δεν είναι η Χερσόνησος αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό» και «Η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους;»
Δέκα άτομα ανά μονή

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, και στάλθηκε σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή.

Υπενθυμίζεται ότι οκτώ κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου, ένα σε σκήτη της Πρόβατας, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.

Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου