Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Απογοήτευσαν η "πράσινη λίστα" και οι κανόνες για τους εμβολιασμένους του Τζόνσον

Της Andrea Felsted - Capital.gr

Ίσως πρέπει να "παγώσετε” προς το παρόν την επιθυμία για σαγκρία. Την ώρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου του Τζόνσον, διευρύνει σταδιακά την γκάμα των δημοφιλών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών όπου μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί, οι χώρες της Ευρώπης δεν αποκλείεται να αρχίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς στους τουρίστες.

Η προηγούμενη εβδομάδα επιφύλασσε αρκετά θετικά νέα για τους Βρετανούς τουρίστες. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε τη Μάλτα και τις Βαλεαρίδες Νήσους, της Ισπανίας, στη λεγόμενη "πράσινη λίστα” των χωρών στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί χωρίς να απαιτείται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Αυτό, όμως, που θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει το "παιχνιδι” όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα σχόλιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άναψε το "πράσινο φως” για επικείμενες πρόσθετες ελευθερίες για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Με περίπου το 60% των ενηλίκων Βρετανών να έχουν λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να "απελευθερώσει” σημαντική ζήτηση για ταξίδια. Κάτι απολύτως απαραίτητο για εταιρείες όπως η TUI AG, ο μεγαλύτερος πάροχος ταξιδιωτικών υπηρεσιών στον πλανήτη, αλλά και για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η EasyJet Plc και η Ryanair Holdings Plc.

Αλλά εγώ δεν θα χαιρόμουν ιδιαίτερα, επί του παρόντος.

Παρότι οι νέες προσθήκες στην "πράσινη λίστα” αποτελούν σίγουρα θετική εξέλιξη, σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως η ηπειρωτική Ισπανία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία παραμένουν στο επίπεδο μεσαίας επικινδυνότητας, ήτοι στην "πορτοκαλί λίστα” των χωρών, που περιλαμβάνει περισσότερους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες. Άλλωστε, ακόμη και οι νέες "πράσινες” περιοχές, δηλαδή η Ίμπιζα, η Μαγιόρκα και η Μινόρκα, προς το παρόν βρίσκονται στη "λίστα παρακολούθησης”. Το ενδεχόμενο αύξησης του επιπέδου επικινδυνότητας ανά πάσα στιγμή εντείνει την ανησυχία των ταξιδιωτών όσον αφορά τις κρατήσεις τους, αν και ο βρετανικός βραχίονας της TUI εξακολουθεί να καταγράφει αύξηση στις κρατήσεις για τις Βαλεαρίδες Νήσους.


Ο άγνωστος "Χ” των πρόσθετων ελευθεριών για τους εμβολιασμένους

Υπάρχουν, επίσης, πολλές αναπάντητες ερωτήσεις όσον αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλήρως εμβολιασμένους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνουν οι περαιτέρω ελευθερίες που θα τους παραχωρηθούν, ούτε όμως και πότε αυτές θα τεθούν σε ισχύ. Αναμένεται ότι αυτό θα συμβεί αργότερα το καλοκαίρι. Όμως, οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν πριν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο -περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης- προκειμένου ο αντίκυπός τους να είναι σημαντικός για τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών και τις αεροπορικές εταιρείες.

Εάν, όπως αναμένεται, οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδέψουν στις "πορτοκαλί” χώρες χωρίς να απαιτείται η καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών, και πάλι πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορονοϊού, τόσο πριν την αναχώρησή τους από τη Βρετανία όσο και κατά την επιστροφή τους. Επομένως, το υψηλότερο κόστος διακοπών δεν πρόκειται να μειωθεί. Με την TUI να προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειας τεστ με μειωμένη τιμή και χάρη στις αποταμιεύσεις τους, για τους περισσότερους Βρετανού το κόστος θα είναι μάλλον διαχειρίσιμο. Ωστόσο, το πρόσθετο κόστος αναπόφευκτα θα αναγκάσει ορισμένες οικογένειας να αποφύγουν φέτος τις διακοπές.

Ένα άλλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο τα παιδιά, δεδομένου ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί -και μάλιστα άμεσα- καθώς οι επόμενοι μήνες αποτελούν την περίοδο κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις καλοκαιρινές, πάντως, πιθανότατα θα είναι η προσπάθεια των άλλων χωρών να κρατήσουν τους Βρετανούς μακριά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει κοινούς κανόνες για τα ταξίδια και είναι πιο προσεκτική ως προς την "άδεια εισόδου” σε επισκέπτες από χώρες εκτός μπλοκ που εμφανίζουν υψηλά ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Κάτι που αφορά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν ήδη επιβάλλει καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βρετανία, ενώ η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν δηλώσει ότι ενδεχομένως να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς για τις αφίξεις Βρετανών τουριστών.

Εν τω μεταξύ, χώρες που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, εμφανίζονται πρόθυμες να ανοίξουν τα σύνορά τους στους Βρετανούς, και ενδέχεται να αντιδράσουν στην προσπάθεια επιβολής νέων περιορισμών. Η Ισπανία άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι δεν θα επιβάλει καραντίνα για τους Βρετανούς τουρίστες που φτάνουν στη χώρα, αλλά ενδεχομένως να απαιτήσει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.


Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεκαθαριστούν οι κανόνες που θα ισχύσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τους ταξιδιώτες. Γιατί το ρολόι μετρά αντίστροφα και το καλοκαίρι δεν φαίνεται τόσο ηλιόλουστο πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου