Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Self test από τα super market στην Αχαΐα - Και στην Αττική αν αρνηθούν οι φαρμακοποιοί

Στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και σε κλειστά σινεμά οι πλήρως εμβολισμένοι με την εμφάνιση πιστοποιητικού - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και μετά από 6 μήνες
Protothema.gr

Στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στα μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταφέρθηκε από την Παρασκευή την Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οαναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες αίρεται η υποχρέωση των self test για τους πλήρως εμβολιασμένους, τονίζοντας ωστόσο, ότι η υποχρέωση για self test από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και εργαζομένων θα συνεχιστεί, όπως και η δωρεάν διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία. Ο κ. Κοντοζαμάνης γνωστοποίησε επίσης, ότι στην Αχαΐα, όπου οι φαρμακοποιοί αρνούνται τη διάθεσή τους, τα self test θα δίνονται από τα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο θα συμβεί και στην Αττική, αν επιμείνουν στη στάση τους οι φαρμακοποιοί.

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την άρση των μέτρων σε περισσότερες δραστηριότητες. Το σημαντικό, ωστόσο, που βγήκε από τις δηλώσεις του, είναι τα πρώτα «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα μπορουν να μπαίνουν στα κλειστά σινεμά και να ασκούνται στα γυμνατσήρια δίχως μάσκα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνα συνεχίζεται με 617 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο και τη διάμεση ηλικία στα 35 έτη.

Σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Σύρος, η Σαντορίνη παρατηρείται μία σχετική έξαρση σε νεώτερους ανθρώπους, που ενδεχομένως οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητά τους.

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και γ' αυτό η επιτροπή επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσου εμβολισμού των πολιτών άνω των 50 ετών.

Το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους.

Ο δείκτης θετικότητας μειώνεται παντού, όπως και η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ένα στα τρία νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέσω self test.

Σε νησιά όπως η Κως, η Πάρος, η Μύκονος παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει προσοχής.

Το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα με 1.300 νοσηλευόμενους ασθενείς, 89 εισαγωγές την ημέρα. Οι θάνατοι έπεσαν στους 13 την ημέρα. Τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αναμένεται να πέσει κάτω από 100.

Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συμβάλουν τόσο ο καλός καιρός όσο και η αύξηση των εμβολιασμών.

Χαμηλή (κάτω από 30%) παραμένει εμβολιαστική κάλυψη σε Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες και Ευρυτανία.

Ένας στους επτά ασθενείς παρουσιάζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες αφού αναρρώσουν. Πρόκειται για το σύνδρομο long covid που παρατηρείται κυρίως στους 35 - 49 ετών μετά από σοβαρή νόσο, αλλά και μετά από ήπια.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει ​236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 Self-Test σε πολίτες.

Τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των σελφ τεστ μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από σελφ τεστ.

Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Αναφερόμενος στα self test ο κ. Κοντοζαμάνης είπε:

«Όταν ανακοινώσαμε τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη της δράσης αυτής, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου είχαμε προγραμματίσει τη διάρκεια της σε 2 μήνες. Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία, και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι (...) Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική.

»Σήμερα, 2 φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

»Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, τα self test πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοιού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο.

»Ανακοινώνουμε λοιπόν ότι, για την περιοχή της Αχαϊας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

»Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαϊα επιθυμούν να τα διαθέτουν.
Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες.

»Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

Η εικόνα της χώρας συνεχίζει να βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, μας δίνεται η ευκαιρία να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στον τουρισμό και στους γενικούς κανόνες εισόδου:

-Είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες περιοχές, με τα ανήλικα παιδιά να εισέρχονται χωρίς τεστ

-Από τις ποστοκαλί χώρες, είσοδος για παιδιά κάτω των 6 ετών χωρίς τεστ

-Από τις πορτοκαλί χώρες με PCR τεστ 72 ωρών και πλήρως εμβολιασμένους, με τα εμβόλια που έχουμε αναγνωρίσει

-Εργαζόμενοι στον τουρισμό θα κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Το πρώτο θα παρέχεται δωρεάν από την Πολιτεία και το δεύτερο με ευθύνη του επιχειρηματία

Στο εμπόριο:

-Ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά από 19 Ιουνίου

-Πανηγύρια με πρωτόκολλα προστασίας

-Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι με μάσκες προστασίας για τους ενήλικες εργαζόμενους και επισκέπτες

-Επαναλειτουργούν τα λούν παρκ από 19 Ιουνίου με τους εξής όρους: αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για πελάτες και εργαζόμενους, απολύμανση μετά από κάθε χρήση, δωρεάν μάσκες σε όλους τους παίκτες, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο στην ουρά αναμονής, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία

-Από 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν οι κινηματογράφοι με το 50% της χωρητικότητας και με αρνητικό τεστ, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στον αθλητισμό:

-Αποφασίστηκε στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιδημιολογικός χάρτης: Ανέβηκε στο πορτοκαλί η Εύβοια

Όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, η Εύβοια είναι η μοναδική περιοχή που ανέβηκε επίπεδο, πηγαίνοντας από το κίτρινο στο πορτοκαλί.

Στον αντίποδα, Χανιά, Κοζάνη, Νότια Αττική, Ανατολική Αττική, Κέρκυρα, Μαγνησία και Νάξος κατέβηκαν στο κίτρινο.

Ακολουθεί ο επικαιροποιημένος επιδημιολογικός χάρτης:


Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

-15% μείωση στους ασθενείς στις ΜΕΘ
-37% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
-37% μείωση στους θανάτους

Πρόσθεσε δε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται στα επίπεδα του περυσινού Οκτωβρίου, ωστόσο η κυκλοφορία του ιού παραμένει σε σημαντικά επίπεδα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου