Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Δείτε τον «χάρτη» των νοσηλειών - Ποια νοσοκομεία σηκώνουν ακόμη μεγάλο βάρος

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr
Πού νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς - Πόσες εισαγωγές έγιναν το περασμένο 24ωρο

Η αποκλιμάκωση της επιδημίας αποτυπώνεται συνεχώς στους σχετικούς δείκτες, γεγονός που όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, αποδίδεται στην αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στον καλό καιρό – που θα είναι σύμμαχος στην επιχείρηση καταστολής του κορωνοϊού για τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία για τις νοσηλείες ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 παραπέμπουν σε εκείνα του περασμένου Οκτωβρίου – χωρίς όμως να προοιωνίζονται έξαρση όπως συνέβη τότε. Χθες καταγράφηκαν 53 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, όσες καταγράφονταν σε ένα μεσαίας δυναμικότητας νοσοκομείο της Αττικής προ διμήνου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών καταγράφηκε σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως συμβαίνει σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες. Ωστόσο επρόκειτο για...μονοψήφιους αριθμούς που ουδεμία σχέση είχαν με τα εκατοντάδες περιστατικά που υποδέχονταν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι. Ενδεικτικά, στο «Αττικόν» έγιναν 6 εισαγωγές, στον «Ευαγγελισμό» 5, στο «Σωτηρία» 3, στο «Αμαλία Φλέμινγκ» 4 εισαγωγές.

Η υποχώρηση του «φράγματος» των 1.000 νοσηλευομένων είναι θέμα ωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τις αντοχές των εργαζομένων έπειτα από την πολύμηνη μάχη με τον κορωνοϊό, σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στα νοσοκομεία βρίσκονται 1.009 ασθενείς, με τους 628 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και τους 381 σε Μονάδες – από αυτούς οι 277 διασωληνωμένοι.

Το νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, είναι το «Σωτηρία» - νοσηλεύονται 114 ασθενείς στις κλινικές του και άλλοι 71 στις Μονάδες.

Στον «Ευαγγελισμό» παραμένουν ακόμη 25 ασθενείς στις κλινικές και 24 σε Μονάδες.

Μερικές δεκάδες ασθενείς παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του στα δύο νοσοκομεία της Αττικής που κλήθηκαν εσπευσμένα να νοσηλεύσουν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη covid τον περασμένο Μάρτιο, ο «Ερυθρός Σταυρός» και το «Σισμανόγλειο» - ειδικότερα νοσηλεύουν 31 και 34 ασθενείς αντίστοιχα.

Στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Αλεξάνδρα» δεν υπάρχουν πια ασθενείς στις ΜΕΘ, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί και πάλι για τις ανάγκες όλων των ασθενών. Στις απλές κλίνες νοσηλεύονται 21 και 12 ασθενείς σε καθένα ένα από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία.

Στο «Αττικόν» και το «Θριάσιο»,

τα νοσοκομεία κορωνοϊού για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, έχουν επίσης μειωθεί δραστικά οι νοσηλευόμενοι. Χθες στο «Αττικόν» νοσηλεύονταν 17 ασθενείς στην κλινική και 10 στη ΜΕΘ και στο «Θριάσιο» 15 και 8 αντίστοιχα. Στο «Τζάνειο» βρίσκονται 22 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 8 νοσηλεύονται στη Μονάδα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επίσης έχει εξομαλυνθεί σημαντικά η κατάσταση. Ενδεικτικά, στο ΑΧΕΠΑ βρίσκονται 4 ασθενείς σε απλές κλίνες και 21 σε Μονάδες, στο Ιπποκράτειο 14 ασθενείς σε κλινικές και 9 σε ΜΕΘ, στο «Παπαγεωργίου» άλλοι 12 ασθενείς.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 8 ασθενείς, στης Καβάλας 5, στης Κατερίνης 10. Άλλοι 18 ασθενείς παραμένουν στα νοσοκομεία Μαμάτσειο Κοζάνης και Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας.

Σημαντικός αριθμός ασθενών παραμένει στα νοσοκομεία της Αχαϊας. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται 68 ασθενείς και άλλοι 18 στις Μονάδες του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας».

Με 16 ασθενείς λόγω κορωνοϊού βρίσκεται το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας και με άλλους 19, κυρίως σε ΜΕΘ, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Τέλος, 20 ασθενείς με λοίμωξη covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χανίων και άλλοι 11 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου