Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΠΟΣΙΠΥ: Έγγραφο Συντονιστικού Οργάνου για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τον συμψηφισμό του claw back με επενδύσεις ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 07/06/2021

Προς
Υπ. Υγείας, κ. Βασ. Κικίλια
Υπ. Ανάπτυξης, κ. Αδ. Γεωργιάδη
Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη

ΘΕΜΑ : Συμψηφισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) με επενδύσεις
ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ουσιαστική παρέμβαση ή διαρθρωτικό μέτρο για την κατάργηση του claw back, που βαραίνει τον κλάδο από το 2013, παρότι προεκλογικά υπήρχαν τέτοιες εξαγγελίες και μετεκλογικά αντίστοιχες υποσχέσεις.

Έχουμε ήδη συσκεφθεί με τον κ. Σκυλακάκη στον οποίο έχουμε καταθέσει τα αιτήματά μας για αύξηση του ανώτατου ορίου για το 2020 με το ποσό των 28 εκατ. κατ’ ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών για παροχή υγειονομικής φύσεως υπηρεσιών από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η οποία ακόμα δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει, παρόλο που υπήρχε σχετική δέσμευση από την πλευρά του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η αύξηση του προϋπολογισμού και λόγω των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας, μιας και τα δημόσια νοσοκομεία παρείχαν σε πολύ περιορισμένο βαθμό τέτοιου είδους υπηρεσίες εν μέσω COVID. Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία απαιτούν άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη της ΠΦΥ που θα καλύψουν τις πάγιες και επείγουσες ανάγκες των χρόνιων πασχόντων και των ασθενών COVID-19. Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ιδιωτικών φορέων υγείας (μέτρα ατομικής προστασίας, απολύμανσης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού, άδειες ειδικού σκοπού, κλπ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έχει δημιουργήσει ανάγκες χρηματοδότησης αλλά και ρευστότητας, η οποία προστίθεται στις τακτικές μηνιαίες παρακρατήσεις αποζημίωσης των παρόχων από τον καταλογισμό του claw back.

Ένα άλλο μέτρο που θα βοηθούσε τον κλάδο και παράλληλα έχει ήδη ληφθεί για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι η σύνδεση της ανάπτυξης του κλάδου με τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων κάθε μορφής σε όλους τους φορείς Π.Φ.Υ., με τον συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής (claw back), μέτρο που προτάθηκε και πρόσφατα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Η επιδότηση της ανάπτυξης θα πρέπει να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντίστοιχη με εκείνη που νομοθετήθηκε για τις φαρμοκοβιομηχανίες. Είναι ένα μέτρο το οποίο θα βοηθήσει αυτούς που θέλουν να επενδύσουν περαιτέρω ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να εξετασθεί με όρους και προϋποθέσεις που να μη διαταράζουν την ισονομία και να μη δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Έχουμε συνεισφέρει σαν κλάδος που παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα μέγιστα, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση ακόμα και εν μέσω πανδημίας.
Και εμείς δεν πήραμε τίποτα παραπάνω, πέραν μίας περικοπής δαπανών για το Α΄εξάμηνο του 2020 που μεσοσταθμικά ξεπερνάει το 35% (αν συνυπολογίσει κανείς και το rebate)....

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ       Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ    Ο ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                Π. ΝΤΟΥΝΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου