Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ερευνα: Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι πιθανό να προκαλέσουν διαρκή ανοσία

Εμβόλιο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Mary Altaffer

Ενας νεαρός κυνηγός - τροφοσυλλέκτης ήταν το πρώτο γνωστό θύμα της πανώλης στον κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna φαίνεται να πυροδότησαν μια επίμονη ανοσολογική αντίδραση στο σώμα που μπορεί να προστατεύσει από τον κορωνοϊό για χρόνια, όπως ανέφεραν επιστήμονες τη Δευτέρα.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «Nature» και αναμεταδίδουν οι «NYTimes» και η «DailyMail», τα ευρήματα προσθέτουν σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια mRNA μπορεί να μη χρειάζονται ενισχυτική δόση, αρκεί ο ιός και οι παραλλαγές του να μην εξελίσσονται πολύ πέρα ​​από τις τρέχουσες μορφές τους -κάτι που δεν είναι εγγυημένο.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι που ανέκαμψαν από Covid-19 πριν από τον εμβολιασμό μπορεί να μη χρειάζονται ενισχυτική δόση, ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί σημαντικά.

«Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία μας από αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Σύμφωνα με τους «NYTimes», ο Δρ Ellebedy και οι συνάδελφοί του ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι σε άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19, τα ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό βρίσκονται σε «ηρεμία» στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση. Μια μελέτη από άλλη ομάδα έδειξε ότι τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά τη μόλυνση.

Ερευνα: Τι φέρεται να συμβαίνει με τα εμβόλια στον οργανισμό

Αφού κάποιος μολυνθεί με COVID-19 ή εμβολιαστεί, ένα βλαστικό κέντρο σχηματίζεται στους λεμφαδένες, το οποίο ενεργεί σαν ένα «στρατόπεδο εκκίνησης» για τα κύτταρα μνήμης Β, σύμφωνα με τους «The Times».

Αυτό το κέντρο βοηθά τα εκπαιδευτικά κύτταρα Β να αναγνωρίσουν τη γενετική αλληλουχία του ιού, καθώς και τυχόν παραλλαγές αυτής της ακολουθίας.

Η ομάδα πήρε δείγματα από τους λεμφαδένες πέντε φορές σε τρεις εβδομάδες, τέσσερις εβδομάδες, πέντε εβδομάδες, επτά εβδομάδες και 15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πιθανώς μια ζωή, σε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και αργότερα εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να έχει παρόμοια μακροχρόνια επίδραση.

Αν και η μελέτη εξέτασε μόνον άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer, ο Ellebedy είπε ότι τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν στη Moderna επειδή και τα δύο εμβόλια χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνολογία.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/ereynapfizer-moderna-pithano-prokalesoyn-diarki-anosia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου