Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Κορονοϊός: Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Βελτιώνεται κάθε εβδομάδα η κατάσταση στα νοσοκομεία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων με βάση το επιδημιολογικό φορτίο, η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με στοιχεία από τα νοσοκομεία, η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια είναι πλέον στο 55%, ενώ η κάλυψη απλών κλινών στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 22%.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν επίσης πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 102 (ημερήσια μεταβολή -3.77%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 133 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη και η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 376 το τελευταίο εικοσιτετράωρο με μέση ηλικία τα 67 έτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα που πέρασε, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 10% και παράλληλα ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

Παρά το ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι καλύτερη, αποκαθίσταται η κανονική τους λειτουργία και αυξάνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία, η διαπίστωση πως το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευομένων αφορά μη εμβολιασμένους ασθενείς, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ειδικότερα, πάνω από το 90% των ανθρώπων που εισάγονται με Covid-19 στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Οι νέες διαγνώσεις

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνονταν και τα αποτελέσματα από τα self test της τελευταίας εβδομάδας. Έως τις 9 Ιουνίου έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 18.673.290 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 347.753 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Στις 09 Ιουνίου επίσης πραγματοποιήθηκαν 140 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 10.133 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 103 θετικά (1,02%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου