Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Τι κάνουν οι εμβολιασμένοι που μπορεί να κολλήσουν κορονοϊό – Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες

Γιάννα Σουλάκη  - IATROPEDIA

Η έντονη παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Δέλτα (ινδικού) σε ορισμένες χώρες, αλλά και η προειδοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών ότι θα επικρατήσει στο 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη και ίσως και στη χώρα μας, έως το τέλος καλοκαιριού, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αν όντες εμβολιασμένοι διαπιστώσουμε ότι έχουμε κολλήσει τον ιό.

Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική (Αλφα), σύμφωνα με ειδικούς από τη Βρετανία. Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, είναι περισσότερο αποτελεσματικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις και μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.

Αυτό απλά σημαίνει, ότι από τώρα και στο εξής ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον κορονοϊό, σε σχέση με το διάστημα πριν από ελάχιστους μήνες.

Από τις 30 Απριλίου και μέχρι σήμερα σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 10.000 τέτοιου τύπου σπάνιες περιπτώσεις μολύνσεων μετά από εμβολιασμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Τι συμβαίνει εάν κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί από τον κορονοϊό

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης εμβολιασμένων ατόμων που θα έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό.

Ήδη, υπάρχει ένα μικρός αριθμός καταγεγραμμένων ατόμων που έχουν κάνει το εμβόλιο και μολύνονται από τον κορονοϊό. Αυτό δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες, καθώς τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να αποτρέπουν τις νοσηλείες και τη θανατηφόρα έκβαση. Επίσης, καθώς κρατούν χαμηλά το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων μειώνουν τον κίνδυνο της περαιτέρω εξάπλωσης.

Γι’ αυτό άλλωστε οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν σε όλο τον κόσμο να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης.

Τα Κέντρα Λοιμώξεων ωστόσο, σταμάτησαν να καταγράφουν πλέον τα περιστατικά μολύνσεων μετά από εμβολιασμό, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι είχαν ήπια συμπτώματα, ενώ ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερος αφού κάποιοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν το αντιλαμβάνονται καν.
Τι θα πρέπει να κάνει όποιος έχει εμβολιαστεί και κολλήσει κορονοϊό

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, ακόμη και αν είναι θετικά στον κορονοϊό.

Κι αυτό διότι έχουν εξαιρετικά χαμηλό ιικό φορτίο και δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι η αυτοπαρακολούθηση για τις επόμενες 14 ημέρες, μήπως και εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα.

“Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους έξι μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με Covid-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Όμως, εάν εμφανίσουν βήχα, ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη), ή έστω και δεκατική πυρετική κίνηση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να λάβουν οδηγίες. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τι θα πρέπει να κάνουν τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν για τους άτομα που συγκατοικούν με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, το οποίο είχε υποβληθεί προηγουμένως σε πλήρη εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα CDC, η συγκατοίκηση με άτομο που έχει εμβολιαστεί και έχει μολυνθεί με κορονοϊό θεωρείται εξαιρετικά στενή επαφή. Από τον ΕΟΔΥ δεν υπάρχουν ακόμη οδηγίες για τέτοιου είδους περιστατικά.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, συστήνεται αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος διαγνωστεί με Covid-19, να κοιμάται σε διαφορετικό δωμάτιο και να χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο.

Επίσης, όταν ο θετικός στον κορονοϊό μοιράζεται κοινόχρηστους χώρους με άλλα άτομα της οικογένειας μέσα στο ίδιο σπίτι, να φροντίζει να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας. Αυτό συστήνεται καθώς υπάρχουν πιθανότητες ο εμβολιασμένος με Covid-19 να μεταδώσει τον ιό σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και το ιικό του φορτίο είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Τα CDC επισημαίνουν, επίσης, ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε άτομα που βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο, όταν κάποιος μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται. Και υπογραμμίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους κλειστούς χώρους τώρα που είναι καλοκαίρι, τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά και να μη χρησιμοποιούνται κλιματιστικά.
Πόσο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εκδηλώσει ο εμβολιασμένος με Covid-19

Ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί πλήρως, μπορεί να έχει είτε ήπια συμπτώματα, είτε κανένα σύμπτωμα.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να εκδηλώσει είναι ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και πόνοι στους μύες, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, δηλαδή συμπτώματα που θυμίζουν περισσότερο κοινό κρυολόγημα, παρά κορονοϊό, διευκρινίζει ο ίδιος.

Ωστόσο, η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι διαφορετική σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ή ηλικιωμένους ή ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού συνήθως δεν αναπτύσσουν μεγάλο τίτλο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμένο και αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους σε βαρύτερα συμπτώματα.

Ωστόσο, κι αυτή η κατηγορία των ατόμων, ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που θα χρειαστεί νοσηλεία, θα έχει καλή έκβαση και εξαιρετικά σπάνια θανατηφόρα κατάληξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου