Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός ECDC: Στο 90% αναμένεται να φτάσει η μετάλλαξη Δέλτα στην ΕΕ στα τέλη Αυγούστου



Κορωνοϊός ECDC: Σύμφωνα με το ECDC, η μετάλλαξη Δέλτα είναι από 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα («βρετανική») και φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

Ραγδαία εξαπλώνεται πλέον και στην Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αρχικά είχε εντοπιστεί στην Ινδία. Το στέλεχος Δέλτα ήδη «καλπάζει» σε Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη Γαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις σε Γερμανία και Πορτογαλία.

Όπως εκτιμάται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η μετάλλαξη Δέλτα με «όχημα» τους νέους θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το 70% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του Αυγούστου θα είναι της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό αυτό να έχει φτάσει ακόμη και το 90%.

Σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC, δρ Αντρέα Άμον ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω μετάλλαξη θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η δρ Αντρέα Άμον επεσημανε, «τα καλά νέα είναι ότι η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και των συνεπειών της. Όμως, περίπου το 30% των ατόμων άνω των 80 ετών και περίπου το 40% εκείνων άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης κορωνοϊού, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό».

Για τους παραπάνω λόγους, η δρ Αντρέα Άμον κάλεσε τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να επισπεύσουν την εμβολιαστική κάλυψη.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποιεί το ECDC.

Τέλος, σημειώνεται ότι, κατ’ εκτίμηση του ECDC, η μετάλλαξη Δέλτα είναι από 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα («βρετανική») και φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου