Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Γκάγκα: Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παράταση νέων συμβάσεων

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Επέκταση των συμβάσεων μετά το πέρας τριμήνου θα υπογράψουν οι επικουρικοί που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΕΣΥ που βγαίνουν σε αναστολή -προκειμένου να καλύψουν τα που δημιουργούνται- μελετά το υπουργείο Υγείας, όπως υπογράμμισε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Healthpharma.gr

Όπως τόνισε η κ. Γκάγκα στη σημερινή συνάντηση γνωριμίας με τους αρμόδιους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Υγείας, οι διαδικασίες για την πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο σύστημα προχωρούν κανονικά, όπως επίσης και των 4.000 νοσηλευτών.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης των εμβολιασμών στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, την ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση αυξημένων νοσηλειών λόγω του κορωνοϊού.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κ. Γκάγκα είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να τους πείσουμε να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια». Θα κινηθούμε, σημείωσε, προς όλες τις κατευθύνσεις και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε να εξηγήσουμε τη σωστή πληροφορία με τον καλύτερο τρόπο στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την επέκταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εάν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί. Τα κρούσματα σήμερα είναι ψηλά και οι νοσηλείες είναι λιγότερες, χάρη στους εμβολιασμούς, όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα, και εκτίμησε ταυτόχρονα πως η κατάσταση με την πανδημία θα είναι καλύτερη από πέρυσι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στην επέκταση των ιατρείων post covid σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα παιδιατρικά, καθώς και στη συνεργασία με την κ. Ράπτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα, τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού.

Γκάγκα: Τι είπε για την επιστροφή Τσιόδρα στην ενημέρωση

Σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα επιστροφής του Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, δεν διέψευσε πως έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί του με σκοπό την επιστροφή του.

Ωστόσο, η κ. Μίνα Γκάγκα αρκέστηκε να επισημάνει ότι “Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τον κ. Τσιόδρα. Η απόφαση να φύγει ήταν δική του. Μόνο εάν το αποφασίσει ο ίδιος θα ξαναέρθει στην ενημέρωση. Προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να επιστρέψει”.

Ποσοστά θανάτων

Σχετικά με τα ποσοστά θανάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα είπε ότι στη χώρα μας οι γιατροί βάζουν στις ΜΕΘ και ασθενείς μεγάλης ηλικίας με εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, «κάνοντας ύστατη προσπάθεια να τους σώσουν. Αυτό δεν γίνεται σε όλες τις χώρες».

Όπως εξήγησε, φαίνεται σε κάποια μεμονωμένα 15ήμερα που θα τύχουν αυτοί οι ασθενείς στις ΜΕΘ COVID να παρουσιάζουμε υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Αυτό όμως, ξεκαθάρισε, δεν αφορά τη γενική εικόνα. «Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα σε εξαιρετικά προηγμένες χώρες με πλούσια συστήματα υγείας όπως αυτό της Γερμανίας», είπε.

Μετάλλαξη Δέλτα

Όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα, ότι αυτή τη στιγμή πάνω από το 90% των νοσηλευομένων με covid-19 φέρει την μετάλλαξη “Δέλτα”, «υπάρχουν περιστατικά 50ρηδων και 60ραδων όπως και μικρότερες ηλικίες, αλλά η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ανεμβολίαστοι». Ωστόσο, όπως είπε, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, έχουμε όμως λιγότερες νοσηλείες.

1 σχόλιο:

  1. Να εργασθουν επιτελους οι ιατροι του ΕΣΥ κα υπουργε !Οχι να ερχονται στο νοσοκομειο στις 10 και να φευγουν στις 12μιση .Οχι να ασχολουνται συστηματικα με τα πελατακια τους κι ολη τη λατζα οι ειδικευομενοι .Να λαμβανουν μερος και οι δ/ντες στην εφημερια ,οχι να εισπραττουν αργομισθιες μονο και να κανουν δημοσιες σχεσεις .Στην επαρχια να παψουν να ασχολουνται με τα κτηματα και τα χωραφια τους !Οσοι αναγραφονται στη λιστα των εφημερευοντων να βρισκονται συνεχως στο νοσοκομειο και οχι στο σπιτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή