Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Τα τρία μεγάλα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου: Άνοιγμα σχολείων - ΑΕΙ, εμβολιασμοί, οικονομία

Καθοριστικός σε πολλαπλά μέτωπα είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί κατά πόσο η αντιμετώπιση της πανδημίας θα επιτρέψει την ολική επαναφορά κοινωνίας και οικονομίας. Το άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Ο επερχόμενος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, η κάλυψη κενών στο ΕΣΥ μετά τις αναστολές, η αντιμετώπιση περιστατικών με πλαστά πιστοποιητικά, τα επόμενα. Κομβικές και οι επιπτώσεις από το διεθνές ανατιμητικό κλίμα και για το επόμενο μεγάλο στοίχημα, την εκτίναξη φέτος της οικονομίας με ρυθμούς άνω του 4%.
Liberal.gr

Τα πάντα δείχνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ζήσουμε αύξηση των κρουσμάτων, νέα περιστατικά ανεμβολίαστων που αρνούνται να διασωληνωθούν και μια κορύφωση των αντιδράσεων απέναντι στην υποχρεωτικότητα, όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και άλλων ομάδων, κρίσιμων για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, συνθέτοντας ένα κλίμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά η αντιπολίτευση.

Δύο είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Να αποφευχθεί μια μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασπορά λόγω σχολείων και μη εμβολιασμένων φοιτητών στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και φυσικά να μην επιστρέψει ο εφιάλτης των lockdowns, κάτι που για κοινωνία και οικονομία θα είχε τεράστιο κόστος, ανακόπτοντας τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη.

Στο μέτωπο των ανεμβολίαστων, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μόλις διαπιστώσουν ότι το χειμώνα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και χωρίς περιθώρια για ψυχαγωγία ή ότι θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να σηκώσουν το οικονομικό κόστος από τα διαδοχικά μοριακά τεστ, θα υπάρξει αλλαγή στάσης.

Στα σχολεία, μόνο η πράξη θα δείξει κατά πόσο η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα δεν θα βρει έδαφος μεγάλης διασποράς σε ένα μαθητικό πληθυσμό, ανεμβολίαστο στην συντριπτική του πλειοψηφία. Όσο για τα πανεπιστήμια, η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα προβληματίζει πολύ. Η ανησυχία έγκειται στο κατά πόσο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά το μοντέλο που έχει επιλεγεί, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι φοιτητές να προσκομίζουν αρνητικά μοριακά τεστ τα οποία θα πρέπει να ελέγχουν οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές.

Το έτερο και πολύ σημαντικό στοίχημα αφορά την αντιμετώπιση του διεθνούς κύματος ανατιμήσεων. Τα δημοσιονομικά περιθώρια για μειώσεις φόρων και άλλων παρεμβάσεων είναι συγκεκριμένα. Κάθε διαθέσιμο μέσο θα εξαντληθεί, είτε αφορά στην συγκράτηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, είτε των όποιων ανατιμήσεων πυροδοτεί η άνοδος των καυσίμων, των μεταφορικών και των πρώτων υλών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες.

Στόχος, να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για το εισόδημα των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι πιέσεις ωστόσο δεν θα αποφευχθούν, καθώς τα αντίμετρα δεν είναι απεριόριστα. Λεφτά υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι ανεξάντλητα. Το 2022 η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπει σε φάση δημοσιονομικής εξυγίανσης, κάτι που αφορά το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, επομένως δεν τίθεται ζήτημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα όποια επομένως μέτρα απέναντι στο ανατιμητικό κύμα θα είναι στοχευμένα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, με επίκεντρο τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τόσο με μειώσεις φόρων, όσο και με κινήσεις προσέλκυσης νέων επενδύσεων, θα επιχειρήσει να διαμορφώσει σε βάθος διετίας το τοπίο εκείνο για τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης και δυναμικής ανάπτυξης με τα αποτελέσματα της οποίας θα πορευτεί στις στις επόμενες εκλογές.
Το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ

Tο πρώτο μεγάλο στοίχημα αφορά την ασφάλεια των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινάει το νέο σχολικό έτος, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να εκφράζουν τους φόβους τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας απέναντι στη διάδοση του κορονοϊού, λόγω της αυξημένης εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα.

Το φετινό άνοιγμα των σχολείων μας βρίσκει ως κοινωνία με ένα στέλεχος του κορονοϊού που έχει διπλάσια τουλάχιστον μεταδοτικότητα, από ότι είχε ο κορονοϊός τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογράμμισε σε άρθρο του στο Liberal ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας τον φόβο του για την ασφάλεια των παιδιών και της κοινωνίας.

Υπογράμμισε δε πως έστω και τώρα, ο μαζικός τους εμβολιασμός, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν τόσο αυτά, όσο και η εκπαιδευτική διαδικασία. Παρομοίως και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη απηύθυνε έκκληση στους γονείς να να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ώστε να είναι ασφαλείς, επισημαίνοντας πως φοβάται πολύ για μια ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου από το άνοιγμα των σχολείων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών, ενώ η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα με χθεσινές δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως «αν υπάρξει μετάδοση, τότε θα κλείσει το σχολείο»

«Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ για το τείχος ανοσίας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Βάνα Σύψα, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα εξήγησε ότι προ της μετάλλαξης Δέλτα χρειαζόταν ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, ενώ το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85 με 90% του γενικού πληθυσμού (περιλαμβανομένων των παιδιών).
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας έκανε λόγο για μια κάμψη στον ρυθμό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό, το οποίο φτάνει στο 70% στις ηλικίες άνω των 30.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», τόνισε.

Για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού αν και ανέφερε ότι «σίγουρα στη συζήτηση μπαίνουν τα επαγγέλματα που είτε έχουν μεγάλο συνωστισμό, είτε είναι κρίσιμες δομές του κράτους».

Στο μέτωπο του εμβολιασμού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα τον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών και αυτό φαίνεται από τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών άρνησης διασωληνώσεων από άτομα που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Πρόσφατα, μετά το θάνατο της 54χρονης στον Ευαγγελισμό, άλλη ασθενής 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη, ενώ αντίστοιχο περιστατικό συνέβη στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο κατέληξε 55χρονη που δεν δεχόταν να διασωληνωθεί.

Παράλληλα, έχει απέναντί της και την όξυνση των αντιδράσεων που φτάνουν μέχρι και την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε γιατρούς για τις θέσεις που έχουν εκφράσει δημοσίως για τον εμβολιασμό, αλλά και τους προπηλακισμούς του υγειονομικού προσωπικού, όπως στο Θριάσιο νοσοκομείο όταν προ ημερών ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα και μάλιστα με τη συναίνεσή της.
Ανατιμήσεις

Το άλλο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να βρει το αντίδοτο απέναντι στις ισχυρές πιέσεις που θα δεχτεί τους επόμενους μήνες το εισόδημα των νοικοκυριών και ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων από το εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων που δείχνει τα δόντια σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα

Το κόστος της ενέργειας, η εκτόξευση στα μεταφορικά, η άνοδος των πρώτων υλών και των τιμών τροφίμων, απόρροια όλα της πρωτοφανούς αύξησης της ζήτησης κατά την επανεκκίνηση των οικονομιών, προκαλούν αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο, οι πρώτες από τις οποίες γίνονται ορατές και στη χώρα μας.

Ακόμα και αν πάνω από τις ανατιμήσεις αποδειχθούν προσωρινές το πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένει με την κυβέρνηση να πονοκεφαλιάζει ως προς τα μέτρα ανακούφισης που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ,

Ζητήματα υπάρχουν, ωστόσο το ερώτημα ωστόσο είναι αν επαρκούν για ευρείας έκτασης μέτρα καθώς στρατηγική στόχευση και υποχρέωση της Ελλάδας για το 2022 είναι η δημοσιονομική εξυγίανση μετά την πανδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε.



Διαβάστε ακόμα








Έχετε διαβάσει πρόσφατα








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου