Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Εταιρίες Ιατροτεχνολογικών προϊόντων: «Στραγγαλισμός» η ανά μήνα προείσπραξη του clawback

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Ο ΣΕΙΒ προειδοποιεί ότι το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών – Παράλληλα, οδηγεί στην έλλειψη των προϊόντων και υλικών που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των μελών του κρούει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) καλώντας το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να επιλύσει το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της υποχρέωσης των εταιριών για επιστροφή της υπερβάλλουσας δαπάνης (clawback).

Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, η επιβολή του claw-back στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής δεν απειλεί μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά οδηγεί και στην έλλειψη των σχετικών προϊόντων και υλικών που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

O ΣΕΙΒ αναφέρει ότι «οι εταιρείες μέλη του από το 2017 συμβάλλουν στην κοινωνική πολιτική της χώρας, επιστρέφοντας στο κράτος σημαντικότατα κομμάτια του τζίρου τους και καλύπτουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», και καταλογίζει στον ΕΟΠΥΥ ότι «αδυνατεί να διαμορφώσει ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, παρότι γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων (ΗΔΙΚΑ), και οι οποίοι θα βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά, στατιστικά, δημοσιογραφικά στοιχεία καθώς και δημοσιευμένες μελέτες».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «η δυσχερής οικονομική κατάσταση των εταιριών επιτείνεται από την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας προείσπραξης 70% ανά μήνα claw-back, όταν το συνολικό ποσό του claw-back επί του οποίου επιβάλλεται η προείσπραξη είναι άγνωστο».

Ο ΣΕΙΒ ζητεί από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας :

-Τη διόρθωση των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, με προσαρμογή σε πραγματικά στοιχεία.

-Την άμεση απόσυρση της προείσπραξης 70% του clawback

-Να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τα οποία απειλούν τη βιωσιμότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο τις θεραπείες των ασθενών.

6 σχόλια:

  1. Ειναι αρμοδιοτητα του ΣΕΙΒ η επαρκεια υλικων για τους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριοι, μην εστιάζετε μόνο στήν προείσπραξη,και η εισπραξη με δόσεις θηλειά στο λαιμό μσς ειναι, κι ας κάνουμε οτι δεν τομ αντιλαμβάνόμαστε, ενα παράδειγμα ,εάν εγώ για κάοιον λόγω αποσυθώ απο τη ζωή και το επάγγελμα, το παιδί μου θα κληρονομήση 60,000+ περίπου ευρώ χρέη στον ΕΟΠΥΥ λες και μου έδωσαν κανα δάνειο και τους τα χρωστάω, εκει μας κατάντησαν γι αυτό μέτρα και κινητοποιήσεις ΤΩΡΑ πρίν να ειναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχολιο νο.2 η αισιόδοξη εκδοχή.
    Εάν εβγω τώρα στη συνταξη θα χρωσταω πάλι 60,000+ ευρώ, η σύνταξη θα ειναι 830 ευρώ το μήνα ήτοι 10,000 ετησίως περίπου, δηλαδή για εξη χρόνια δεν θα παίρνω σήνταξη, ή για δέκα ετη θα παίρνω 400 μηνιαίως. Μόνο ένα μπράβο έχω για τούς υπεύθυνους και ένα εύγε για τούς συναδελφους που δέχονται αδιαμαρτηρητα αυτή την κατάσταση.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ κ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΕ. ΑΠΟΡΏ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΆ ΑΥΤΆ. ΕΊΝΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΊ ΌΛΟΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΌΣΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ". ΓΙΑΤΊ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΏ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΎΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΈΧΟΝΤΑΙ ΌΛΑ ΑΥΤΆ, ΟΎΤΕ ΦΥΣΙΚΆ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

      Διαγραφή
    2. Επιτέλους και μία λογική προσέγγιση. Καταντήσαμε να θεωρούμε εύλογο τον θάνατό μας και απλά να διαπραγματευόμαστε αν θα είναι ξαφνικός ή αργόσυρτος.

      Διαγραφή
  4. Δεν υποχρεωσε κανεις γιατρους και αλλους παροχους να συμβληθουν με αντισυμβαλλομενο πτωχευμενο και αφερεγγυο .Οι συλλογοι μας ωθουσαν να μην συμβληθουμε ,αλλα καποιος προεδρος μεγαλου συλλογου εκανε απο τους πρωτους συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ .Θα πρεπει να καταλαβουμε οτι οι οδηγιες των συλλογων κατα κανονα και με λιγες εξαιρεσεις ,δεν ειναι για το καλο μας και θα πρεπει να τους απαξιωσουμε πληρως και να δρουμε σαν να μην υπαρχουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή