Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Νοσοκομείο Ρίου-Επείγοντα: «Έμφραγμα» με 500 ασθενείς σε εφημερία

Αντιμέτωπη με την πραγματική και δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ ήρθε προχθές η κ. Μίνα Γκάγκα.

10Αυγ. 2022

«Είδε την πραγματική εικόνα που επικρατεί καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μας. Οταν καλείσαι να διεκπεραιώσεις 500 περιστατικά σε κάθε εφημερία σε περίοδο πανδημίας, είναι φυσικό να υπάρχουν ασθενείς στα φορεία του Τμήματος».

Αντιμέτωπη με αυτή την εικόνα, που μας περιγράφει η διευθύντρια του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ελένη Παυλίδου, ήρθε προχθές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την επίσκεψή της στο ΠΓΝΠ. Ηταν μία καλή συγκυρία για να δει το μέγεθος του υγειονομικού έργου που επιτελείται στο ΠΓΝΠ και το πεδίο μάχης που εξελίσσεται καθημερινά στα Τμήματα και τις Κλινικές του. Να καταγράψει τις ανάγκες και να αναλάβει την προώθηση δύο ουσιαστικών αιτημάτων που έχουν θέσει οργανωμένα, η διοίκηση και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου πλαισιωμένα από σχετικές μελέτες. Κι αυτά αφορούν στην αναδιάταξη του ΤΕΠ και την πλήρη ανάπτυξή του ως αυτόνομου Τμήματος και στην ανακατασκευή, με σύγχρονες προδιαγραφές, των χειρουργείων του νοσοκομείου.

Για τα όσα είδε η κ. Γκάγκα και για το αποτέλεσμα της επίσκεψής της, μίλησαν στην «Π» ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Διευθυντής Τμήματος Λοιμώξεων ΠΓΝΠ και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, η διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, Ελένη Παυλίδου και ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπάκος.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ: Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 

«Η κ. αν υπουργός ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά. Κι αυτή είναι η εξής: Το τελευταίο δεκαήμερο σε κάθε γενική εφημερία βιώνουμε απίστευτη πίεση από την αυξημένη επισκεψιμότητα.

Ελένη Παυλίδου

Κατά μέσο όρο αντιμετωπίζουμε 500 περιστατικά. Από αυτά το 20-25% κρίνεται απαραίτητο για νοσηλεία. Το σύνολο όμως των περιστατικών υποβάλλεται σε πλήρη έλεγχο εργαστηριακό και απεικονιστικό και αφού διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι νοσηλείας αναχωρεί για το σπίτι του παίρνοντας τις κατάλληλες οδηγίες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το τεράστιο κλινικό έργο που επιτελείται στο Τμήμα μας από τους επτά γιατρούς που το στελεχώνουμε και φυσικά την πολύτιμη συνδρομή των συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων που έρχονται από τις κλινικές. Πώς λοιπόν να μην υπάρχουν για κάποιες ώρες ασθενείς στα φορεία του Τμήματος όταν πρέπει να υποβληθούν σε όλο αυτόν τον έλεγχο 500 άνθρωποι μέσα σε ένα 24ωρο;» περιγράφει η κ. Παυλίδου προσθέτοντας:

«Η κ. Γκάγκα είδε την πραγματική κατάσταση και την κατανόησε πλήρως. Οπως κατανόησε και το χωροταξικό πρόβλημα που έχουμε στο ΤΕΠ. Ο χώρος είναι πολύ μικρός για ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο που δέχεται περιστατικά και από τα νοσοκομεία της ευρύτερης Περιφέρειας. Με την πανδημία δε οι χώροι έχουν περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Επομένως όταν έχεις εκατοντάδες ασθενείς όσους και διακινήσεις και να διεκπεραιώσεις η εικόνα του Τμήματος θα είναι πάντα γεμάτη. Ακόμα και στη μικρή εφημερία οι προσερχόμενοι ασθενείς δεν πέφτουν κάτω από 50. Είναι σαν να εφημερεύουμε κάθε μέρα.

Η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στο να υλοποιηθεί η μελέτη που έχει κάνει ήδη η διοίκηση για την χωροταξική αναδιάταξη του Τμήματος. Παράλληλα ο κ. Μπάκος δρομολογεί την αυτοτέλεια του Τμήματος σε εργαστηριακό και απεικονιστικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς του ΤΕΠ δεν θα περιμένουν πότε θα βρεθεί κενό στον αξονικό του ακτινολογικού Τμήματος για να εξεταστούν, καθώς θα έχουμε δικό μας αξονικό τομογράφο, όπως και εργαστήρια όπου θα έχουν άμεση πρόσβαση και δεν θα τρέχουν με τα φορεία στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Το ΤΕΠ κάθε νοσοκομείου είναι το πρώτο πεδίο μάχης και είναι ευτύχημα που τελευταία αρχίζει η πολιτεία και ασχολείται με την οργάνωσή τους».

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ: «Η ΠΙΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ»

«Κάποιες ημέρες δεχόμαστε πάνω από 500 περιστατικά στο ΤΕΠ. Ισως η μεγάλη προσέλευση να οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετοί ιδιώτες συνάδελφοι βρίσκονται σε διακοπές. Για έναν μεγάλο αριθμό από αυτά κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους. Προχθές για παράδειγμα, έγιναν μόνο στην Παθολογική Κλινική 40 εισαγωγές. Υπό αυτές τις συνθήκες θα έλεγα ότι είναι φυσιολογικό ασθενείς να παραμένουν για κάποιες ώρες στα φορεία στο ΤΕΠ. Η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Μάρκος Μαραγκός

Είναι πολύ σημαντικό και το αναγνώρισε αυτό και η κ. Γκάγκα, να αναβαθμιστούν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δηλαδή αν ενισχυθούν και λειτουργήσουν επαρκώς τα νοσοκομεία του Πύργου και του Αγρινίου θα μειωθεί το βάρος που καλείται να σηκώσει το ΠΓΝΠ και ο ”Αγ. Ανδρέας” που επίσης αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Στην Πάτρα πρέπει να παραπέμπονται μόνο τα τριτοβάθμια περιστατικά. Επίσης αν αναβαθμιστεί ο χώρος του ΤΕΠ θα είναι πιο εύκολη και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της πανδημίας με τον διαχωρισμό, διαγνωσμένων περιστατικών κορονοϊού, ύποπτων και των άλλων περιστατικών παθολογικών, καρδιολογικών κ.ά. τα περιθώρια διακίνησης των ασθενών έχουν περιοριστεί πάρα πολύ» περιγράφει ο κ. Μαραγκός τονίζοντας:

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μία κατανόηση και από τους ασθενείς και τους συνοδούς για όλη αυτή την κατάσταση. Αλλωστε βλέπουν και οι ίδιοι τη μάχη που δίνεται. Μπορεί να ταλαιπωρηθούν χρονικά αλλά θα κάνουν πλήρη έλεγχο. Πρέπει να δείξουν κατανόηση και να κάνουν υπομονή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΕΟ ΤΕΠ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ»

«Είχαμε μία ουσιαστική συνάντηση με την κ. Γκάγκα για δύο βασικά προβλήματα του νοσοκομείου μας. Το ένα αφορά στο χωροταξικό πρόβλημα του ΤΕΠ. Είναι σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες της δεκαετίας του ’70. Εμείς έχουμε σχεδιάσει ένα νέο ΤΕΠ που να ανταποκρίνεται στο σήμερα.

Δημήτρης Μπάκος

Αναμένουμε τη χρηματοδότηση. Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια αξονικού τομογράφου για το ΤΕΠ και φορητού ακτινολογικού μηχανήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι ασθενείς να ανεβοκατεβαίνουν στους ορόφους για μία εξέταση. Επίσης προσπαθούμε να ενισχυθούμε και με τραυματιοφορείς που είναι καθοριστικοί για τη διακίνηση των ασθενών. Εχουμε κάποιους σε αναστολή και άλλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη με αποτέλεσμα να αναγκάζονται γιατροί και νοσηλευτές να σπρώχνουν τα φορεία για να πάνε τους ασθενείς για εξετάσεις ή στις κλινικές. Αν τα πετύχουμε αυτά θα είναι μεγάλη ανάσα για τη λειτουργία του ΤΕΠ».

Το δεύτερο θέμα αφορά τα χειρουργεία του νοσοκομείου που επίσης επισκέφτηκε η κ. Γκάγκα. «Ηταν μία καλή ευκαιρία για την κοινοποίηση του σχεδιασμού που έχουμε κάνει για την πλήρη ανακαίνιση των χειρουργείων. Αξιοι επιστήμονες υψηλότατου επιπέδου χειρουργούν καθημερινά σε χειρουργεία που από το 1988 που κατασκευάστηκαν δεν έχουν ανακαινιστεί ούτε στο ελάχιστο. Εχουμε έτοιμη μελέτη εφαρμογής που αφορά την ανακατασκευή των 12 χειρουργικών αιθουσών με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχει πρόβλεψη προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής με περιθώρια τηλεϊατρικής κ.ά. Αν σε αυτή την προσπάθεια έχουμε βοήθεια και σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμιση και πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου θα μπορέσουμε σύντομα να μιλάμε γα να ένα νέο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, δομικά και λειτουργικά. Θα μπορούμε να μιλάμε για ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που δεν θα ανταποκρίνεται μόνο στις ανάγκες του σήμερα αλλά θα έχει προοπτική για το μέλλον».

1 σχόλιο:

  1. Αφου ελαβε γνωση η συντροφισσα Γκαγκοβα η οποια δεν ειχε ιδεα η φουκαριαρα μεχρι σημερα ,αμεσως θα λυθει το προβλημα συντροφοι .Και τεπ ΘΑ κανουμε και γιατρους ΘΑ φερουμε και θαλασσα στα Καλαβρυτα ΘΑ στειλουμε και παιδια ΘΑ σας κανουμε και ολα ΘΑ λυθουν .Ο κομισαριος Πλεβριεφ θα βαλει πλατη. Τουλαχιστον εχουμε κατι να γελαμε καλοκαιριατικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή