Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ECDC: Αύξηση σε κρούσματα - θανάτους από CoViD στην Ελλάδα έως το τέλος Αυγούστου [γραφήματα]

Τι επισημαίνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας.

Διευθυντής Σύνταξης

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναμένεται αύξηση σε κρούσματα και θανάτους ασθενών με CoViD.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από χθεσινή έκθεση του ECDC, στην οποία αποτυπώνεται η εικόνα έως τις 17 Αυγούστου και εκτιμάται η εξέλιξη έως τις 28 του μήνα.

Ο απολογισμός των τελευταίων δύο εβδομάδων έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε κρούσματα και θανάτους, ενώ οι προβλέψεις την περιλαμβάνουν μεταξύ των χωρών με επιδείνωση δεικτών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν μείωση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παρόμοια τάση επικράτησε και στον αριθμό των θανάτων.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ μειώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ οι δείκτες πληρότητας νοσοκομείων και ΜΕΘ παρέμειναν σταθεροί. Η αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται σε Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δεν οδήγησε σε αυξήσεις νοσηλειών. Η πληρότητα των ευρωπαϊκών νοσοκομείων βρίσκεται κάτω από το 40%, αλλά στην Ελλάδα ξεπερνά το συγκεκριμένο ποσοστό.

Οι ειδικοί του ECDC προβλέπουν φθίνουσα τάση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε θανάτους συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος Αυγούστου.

Εκτιμούν αναλυτικά πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει σε 186 ανά 100.000 πληθυσμού, οι νέες εισαγωγές σε 4,9 ανά 100.000 και οι θάνατοι σε 8,9 ανά εκατομμύριο.

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα αναμένονται σε επτά χώρες: Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.
Πρόβλεψη για τα κρούσματα στην Ελλάδα


Αυξητικές τάσεις αναμένονται και στους θανάτους σε 10 χώρες: Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία.

Πρόβλεψη για τους θανάτους στην Ελλάδα


Αρνητικές πρωτιές

Από τη σύγκριση των στοιχείων του ECDC, φαίνεται πως η Ελλάδα ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Κατείχε την πρώτη θέση σε μέσο όρο κρουσμάτων 14 ημερών (1.293 ανά 100.000), έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 495 ανά 100.000.

Κατείχε, επίσης, την πρώτη θέση σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών (1.371 ανά 100.000, έναντι μέσου όρου 557).

Πρώτη ήταν και σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, με 18,3 ανά 100.000, έναντι μέσου όρου μόλις 5,7.

Το παρήγορο είναι πως η τάση ήταν πτωτική και στους τρεις παραπάνω δείκτες.

Πηγές:
ECDC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου