Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις: Πώς αποτιμούν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση τη σημερινή μονομαχία

Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης - Τσίπρας_Παρακολουθήσεις / ethnos.gr

Σε μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η σημερινή θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν ήξερε τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και να καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάει στα δικαστήρια αν θεωρεί ότι αυτή δεν ήταν νόμιμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι αναλαμβάνει το όποιο κόστος και δεν πρόκειται να φυγομαχήσει πηγαίνοντας σε εκλογές. Ταυτόχρονα, προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τώρα πρόταση δυσπιστίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι είναι κατηγορούμενος και ιθύνων νους πίσω από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο ίδιος προσωπικά έδωσε την εντολή με σκοπό να ελέγχει τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Τρία επίπεδα ανάγνωσης για το Μαξίμου

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, στο Μέγαρο Μαξίμου, «βλέπουν» τρία επίπεδα ανάγνωσης της σημερινής, έντονης συζήτησης. Μετά το μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για τις παθογένειες στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι οποίες καταδείχθηκαν. Επουδενί, ωστόσο, σημειώνουν, δε διεφάνη από τη συζήτηση ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας στη Χώρα όπως θέλει να το εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λένε από την κυβέρνηση, σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει μία παγίδα στην οποία έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας, και αυτή ήταν να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στην ΕΥΠ και ότι ήταν ο ίδιος που έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επί των ημερών του δεν έγινε καμιά παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου. Από την κυβέρνηση ρωτούν πώς το γνωρίζει αυτό σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 54.000 επισυνδέσεις. Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά, αυτές συνέβησαν την περίοδο που η ΕΥΠ δεν ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά κάτω από τη σκέπη του υπουργού δημόσιας τάξης.

Το τρίτο επίπεδο έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ και τη στάση που κράτησε μέσα στη συζήτηση. Όπως λένε από την κυβέρνηση, το Κίνημα Αλλαγής, μέσα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, εμφανίστηκε σε ρόλο κομπάρσου.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία απάντηση στα καίρια ερωτήματα για τις υποκλοπές

Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου σχολιάζει ότι σήμερα ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στα καίρια ερωτήματα που αφορούν στις υποκλοπές και κυρίως στο γιατί παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Στέλλας Παπαμιχαήλ, στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση σήμερα ήταν απομονωμένη καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση για τους χειρισμούς της σχετικά με το θέμα. Δε γίνεται ένας πρωθυπουργός να μην έχει ιδέα τι κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρεται σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ότι επί δικών του ημερών, δεν υπήρχαν παρακολουθήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών. Μάλιστα, στέκονται στις αναφορές που έκανε ο Τσίπρας και μέσα στην Ολομέλεια, ότι υπάρχουν σχετικές διαψεύσεις από πρώην βουλευτές του, όπως η κυρία Βαλαβάνη, ότι παρακολουθήθηκαν. Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει την άγνοια ως γραμμή άμυνας, ωστόσο εκτιμά ότι, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει.

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές μετά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης

Στη Χαριλάου Τρικούπη, λένε ότι σήμερα επιχειρήθηκε ένα συμψηφισμός μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Όπως υπογραμμίζουν, δε δόθηκαν απαντήσεις στο καίριο ερώτημα γιατί τελικά παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι διαφωνεί ριζικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές αφού θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει πλήρης θεσμική, κοινοβουλευτική και δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και μετά να γίνουν οι εκλογές.

4 σχόλια:

  1. https://www.topontiki.gr/2022/08/27/epanerchete-to-politico-minima-stin-elliniki-kivernisi-na-kani-perissotera-gia-tis-axies-tis-eleftherias-tou-logou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτη γελοιοποίηση για τα κυβερνητικά ορμπανοπαραμυθια , ντροπή να βγάζουν έμμεσα αρχηγό κόμματος κατάσκοπο ζούμε μέρες εκτροπής, ΚΙΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ενδιαφερει κανενα σε αυτη τη χωρα το ψευτο διλημμα παρακολουθησης αμφοτερων, αλλα ειναι τα προβληματα της χωρας, φατε κουτοχορτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή