Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Covid-19: Mεγάλη πίεση σε τουριστικές περιοχές της B. Eλλάδας

Πανελλαδική πρωτιά της Χαλκιδικής σε αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό. Κραυγή αγωνίας από γιατρούς στην Καβάλα. Η κατάσταση σε Πιερία και Μαγνησία.

Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

Ο κορωνοϊός «παραθερίζει» μεταξύ άλλων στις δημοφιλείς παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στις ακτές της Καβάλας και στο νησί της Θάσου, στο κοσμοπολίτικο Πήλιο και στις Σποράδες. που «βουλιάζουν» από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Το iatronet.gr καταγράφει την εικόνα στα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας και την αυξημένη πίεση που δέχονται οι δομές υγείας των τουριστικών περιοχών. Οι προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχουν στην κυριολεξία εκτοξευτεί και οι νοσηλείες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με ένα μήνα πριν, με τις διοικήσεις και τους διευθυντές Τμημάτων να ανοίγουν νέες πτέρυγες προκειμένου να ανταποκριθούν.

Χαλκιδική: Πανελλαδική πρωτιά σε κρούσματα

Η Χαλκιδική, που όπως κάθε καλοκαίρι έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες και δέχεται καθημερινά κύματα επισκέψεων από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στην κορυφή της πανελλαδικής λίστας με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία με τον μόνιμο πληθυσμό της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η Χαλκιδική έχει 1.871 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, περισσότερα από κάθε άλλη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 15Α% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, όταν είχαν καταγραφεί 2.173 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός έχει αποτυπωθεί και στις δομές υγείας του νομού.

«Είναι αλήθεια πως υπάρχει αυξημένη πίεση. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου, που μέχρι πριν ένα μήνα νοσηλεύονταν 4 με 5 ασθενείς, στα τέλη Ιουλίου ξεπέρασαν τους 20 με αυξητικές τάσεις», λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος και προσθέτει: «Ευτυχώς τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι σοβαρά. Οι βαριές νοσηλείες αφορούν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, με άλλα υποκείμενα νοσήματα, που προσβλήθηκαν και από τον κορωνοϊό».

Πιερία: Δεκαπλασιασμός νοσηλειών σε ένα μήνα

Πριν από ένα μήνα νοσηλεύονταν στην κλινική COVID του νοσοκομείου Κατερίνης μόλις 1 ως 2 ασθενείς με COVID, ενώ σε εβδομαδιαία βάση προσέρχονταν για εξέταση στα ΤΕΠ 10 με 12 άτομα. Σήμερα οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν ξεπεράσει τους 20, ενώ κατά μέσο όρο επισκέπτονται τα ΤΕΠ 25 ως 30 ασθενείς, καθημερινά.

Στην περίοδο της ύφεσης, η κλινική COVID συρρικνώθηκε σε 12 κρεβάτια, συν 5 σε έναν χώρο που διαμορφώθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυτά τα 17 κρεβάτια είναι γεμάτα στο σύνολό τους, ενώ προστίθενται τετράκλινοι και τρίκλινοι θάλαμοι νοσηλείας σε «καθαρές» κλινικές (Παθολογική, Χειρουργική, Καρδιολογική), προκειμένου να νοσηλεύσουν τα επιπλέον περιστατικά. Αρκετοί από τους ασθενείς είναι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της περιοχής, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

«Αυτά που νοσηλεύουμε στις ‘καθαρές’ κλινικές είναι κυρίως αυτά που αποκαλούμε ‘με’ COVID και όχι ‘από’ COVID. Βρέθηκαν στο νοσοκομείο π.χ. με εγκεφαλικό ή για κάποιον άλλο λόγο και βρέθηκαν και θετικοί στον κορωνοϊό», διευκρινίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνης, Ηρακλής Τσανικίδης και προσθέτει: «παρόλο που στην πλειονότητά τους τα περιστατικά δεν είναι σοβαρά και έχουν ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, η πίεση δεν παύει να είναι πολύ μεγάλη».

Η εικόνα αντικατοπτρίζεται και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, που είναι σήμερα πλήρης, με 3 περιστατικά COVID και 3 «καθαρά», όταν πριν από 15 μέρες νοσήλευε μόνο έναν ασθενή με COVID.

Σύμφωνα με τον κ.Τσανικίδη, σημαντικότερο πρόβλημα και από αυτό της εξεύρεσης κλινών για τα νέα περιστατικά είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. «Έχουμε απομείνει μόνο 3 παθολόγοι για να εξυπηρετήσουμε δεκάδες περιστατικά –COVID και μη- σε ένα νοσοκομείο που όπως όλα τα επαρχιακά έχει καθημερινή εφημερία», επισημαίνει.

Καβάλα: «Επιστρέψαμε στον Φεβρουάριο»

Κραυγή αγωνίας απευθύνει ο γιατρός του νοσοκομείου Καβάλας και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ της Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ), ΓιώργοςΤεπελόπουλος. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει πως η πίεση στο νοσοκομείο θυμίζει τον περασμένο Φεβρουάριο, με άνοιγμα νέων πτερύγων για ασθενείς COVID, την ώρα που το νοσοκομείο δέχεται το μεγαλύτερο κύμα παθολογικών και χειρουργικών ασθενών στα χρονικά του νοσοκομείου.

«Ανοίξαμε και νέα πτέρυγα COVID και επιστρέψαμε στον Φεβρουάριο! Η πανδημία για το κράτος και την κοινωνία έχει λήξει και υπάρχει μόνο στο μυαλό το δικό μας των υγειονομικών που μαζοχιζόμαστε να συγχωνεύουμε κλινικές, να ψάχνουμε να βρούμε έξτρα εφημερεύοντες για τις νέες κλίνες, ενώ παράλληλα δεχόμαστε το μεγαλύτερο κύμα παθολογικών και χειρουργικών ασθενών στα χρονικά του νοσοκομείου (γύρω στους 300 καθημερινά επί δύο μήνες – ρεκόρ σαν του τουρισμού)», αναφέρει για να προσθέσει: «Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη πως τους περιμένει ένα νοσοκομείο με 1.000 γιατρούς και 10.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που θα τους διεκπεραιώσει σε 10 λεπτά! Οτιδήποτε διαφορετικό φέρνει γκρίνια, ένταση, βρισιές και ατελείωτη συκοφαντία!».

Ο γιατρός διευκρινίζει πως «Τα παραπάνω δεν αναφέρονται για να αλλάξει κάτι (ΔΕΝ πρόκειται). Αναφέρονται για να ακούγεται πού και πού και η φωνή των υγειονομικών ενός ΕΣΥ που (ΔΕΝ) αντέχει».
Μαγνησία: Μάχη με το μισό προσωπικό

Το νοσοκομείο Βόλου καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης κατοίκων και επισκεπτών του Βόλου, ολόκληρου του Πηλίου και του υπόλοιπου νομού Μαγνησίας, αλλά και περιστατικά που διακομίζονται από τα νησιά των Σποράδων, που κατακλύζονται από τουρίστες. Και όλα αυτά με καλυμμένο το 52% του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών στο «Αχιλλοπούλειο», Νίκο Χαυτούρα.

Η όλη κατάσταση, μάλιστα, οδήγησε πριν από λίγες μέρες σε παραίτηση του μέχρι πρότινος διευθυντή της Παθολογικής και των Κλινικών COVID, Χαράλαμπου Μάνδρου.

«Η πίεση είναι μεγάλη, όχι μόνο από COVID, αλλά και κάθε είδους περιστατικό, από εγκεφαλικά μέχρι θύματα τροχαίων, ενώ η πρωτοβάθμια περίθαλψη βρίσκεται σε πρωτόγονο επίπεδο», λέει στο iatronet.gr ο κ.Χαυτούρας και παραπέμπει σε πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της πανελλαδικής δημοσιότητας, με βαριά ασθενείς να μεταφέρονται στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, ελλείψει ασθενοφόρου.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, η πίεση είναι πολύ μεγάλη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που δέχεται περισσότερους από 50 ασθενείς καθημερινά, και μικρότερη στις νοσηλείες στην Κλινική COVID. «Οι περισσότεροι παίρνουν θεραπεία και πηγαίνουν στο σπίτι. Στην Κλινική νοσηλεύονται περίπου 25 ασθενείς και στη ΜΕΘ ένας», καταλήγει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου