Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

SOS εκπέμπουν οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων

Μιχάλης Θερμόπουλος  IATROPEDIA
SOS εκπέμπουν οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος και οι ανάγκες του πληθυσμού καθώς τα αποθέματα στερεύουν δραματικά.

Το καλοκαίρι είναι μια πρόκληση, όπως λένε οι υπεύθυνοι των μονάδων αίματος, είναι η περίοδος με τις μεγαλύτερες ελλείψεις καθώς πολλοί εθελοντές φεύγουν για διακοπές και αμελούν την αιμοδοσία. Την ίδια στιγμή που η προσφορά αίματος μειώνεται οι ανάγκες παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολυμεταγγιζόμενους, χειρουργεία και τροχαία ατυχήματα.

Οι ελλείψεις γιγαντώνονται καθώς ο κορονοϊός φαίνεται πως έχει χτυπήσει την πόρτα και των εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι, εφόσον νοσήσουν, αποκλείονται από την αιμοδοσία για έναν μήνα.

Στην Ελλάδα απαιτούνται ετησίως τουλάχιστον 600.000 μονάδες εκ των οποίων 120.000 φιάλες χρησιμοποιούνται στους ασθενείς με χρόνια αιματολογικά νοσήματα.

Οι ανάγκες για αίμα δεν πάνε διακοπές… Με το σύνθημα «Αίμα, σωσίβιο ζωής» η αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε μέσω ραδιοφωνικού σποτ καλοκαιρινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για συμμετοχή σε εθελοντικές καλοκαιρινές αιμοδοσίες.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου

φωτό: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου