Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Καπραβέλος: Τα δύο μεγάλα "αγκάθια" του χειμώνα που έρχεται

Τι ανέφερε για τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα και την ανάγκη να να αυξηθεί η προστασία κατά της CoViD μέσω των εμβολιασμών.

"Περιμένουμε πάλι έναν δύσκολο χειμώνα, αν και πιστεύουμε με τα δεδομένα που έχουμε ότι δεν θα είναι δυσκολότερος, όμως θα πιέσει τις μεγάλες ηλικίες. Εκεί είναι οι μεγαλύτερες συνέπειες, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να μην έχουμε μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στο 7ο κύμα".

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Σάββατο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως δεν εφησυχάζουμε. "Το καλοκαίρι που πέρασε παρότι είχαμε έναν εξασθενημένο ιό - δεν χτύπησε το κατώτερο αναπνευστικό - δυστυχώς είχε τραγικές συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Βλέπετε, ο αριθμός των θανάτων είναι ανεπίτρεπτος, είναι πάρα πολύ υψηλός και ήταν αποτέλεσμα και των ακραίων χαλαρωτικών μέτρων", ανέφερε.

"Πρέπει ο χειμώνας που θα έρθει να είναι καλύτερος αρκεί να προσέξουμε 2 μεγάλα αγκάθια", επισήμανε ο κ. Καπραβέλος, για να εξηγήσει: "Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η 'άγρια' παραλλαγή της Δέλτα, θα είναι κάποια παραλλαγή της Όμικρον, αυτή που ονομάζουμε Κένταυρος, που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές. Δεύτερον, να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών. Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση πρός το τέλος τυ 2021 με αρχές του 2022 δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια", τόνισε.

Ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για μια "πληγή" σε σχέση με το "Παπανικολάου", καθώς όπως ανέφερε έχει καεί η Β’ Πνευμονολογική Κλινική μετά το τραγικό συμβάν που συνέβη στο νοσοκομείο. "Τρέχουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να ενισχυθεί το νοσοκομείο για να ξεκινήσουν οι εργασίες που δυστυχώς δεν έχουν αρχίσει ακόμα".

Πηγές: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου