Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ενεργειακός εφιάλτης πάνω από την Ευρώπη – Γιατί απογειώνονται οι τιμές αερίου και ρεύματος

Το εκρηκτικό τους ράλι συνεχίζουν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, με την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών να ενισχύει την πίεση στις ηγεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

AP PHOTO

Το εκρηκτικό τους ράλι συνεχίζουν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, με την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών να ενισχύει την πίεση στις ηγεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να κάνουν περισσότερα προκειμένου να βοηθηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά, ξεπερνώντας τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό από τη Ρωσία. Το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, κοστίζει τώρα περίπου 10 φορές περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο

Την ίδια ώρα, μετά το μεσημέρι το Brent βρισκόταν στην περιοχή των 101,57 δολαρίων το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να κινείται επίσης ανοδικά, αγγίζοντας τα 95 δολάρια.

Ήδη από την αρχή του έτους, η ποσότητα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γηραιά Ήπειρο έχει μειωθεί κατά περίπου 75%, ενώ στις 31 Αυγούστου οι ροές από τον αγωγό Nord Stream 1 πρόκειται να διακοπούν πλήρως για τρεις ημέρες, εντείνοντας την πίεση στις τιμές ενέργειας. Σημειώνεται πως η ρωσική Gazprom προχωρά στην προσωρινή διακοπή επικαλούμενη λόγους συντήρησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, σχεδιάζοντας τη λήψη μέτρων.

Νέο ρεκόρ στις τιμές ρεύματος

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέονται με την τιμή του φυσικού αερίου, σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή στην Κεντρική Ευρώπη. Σε Ιταλία και Γαλλία οι τιμές φτάνουν έως τα 718 ευρώ ανά MWh, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 10%.

Σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ ανά MWh ανέρχονται οι Τιμές και σε Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Κροατία και Βέλγιο. Στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 699 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε Ελλάδα και Βουλγαρία οι τιμές φτάνουν τα 402 ευρώ. Στην Ιβηρική, η οποία έχει λάβει ειδική εξαίρεση από τις Βρυξέλλες, η τιμή σε Ισπανία – Πορτογαλία διαμορφώνεται στα 175 ευρώ.

Τιμές καυσίμων: Προμηνύεται νέο ράλι στην αντλία

Η ενεργειακή ακρίβεια σφυροκοπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εκεί που οι τιμές τουλάχιστον των καυσίμων είχαν αρχίσει να υποχωρούν το προηγούμενο διάστημα, ένα νέο ράλι αυξήσεων άρχισε να ξεπροβάλλει.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και όπως γράφει το moneyreview.gr, η βενζίνη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί στο πετρέλαιο κίνησης όπου εκεί η αύξηση φθάνει μέσα σε μια εβδομάδα τα 15 λεπτά το λίτρο.

Γιατί απογειώνονται οι τιμές της ενέργειας

Καθώς η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα, η αύξηση των τιμών αντικατοπτρίζει τους φόβους ότι η Ευρώπη θα ξεμείνει από φυσικό αέριο των χειμώνα. Η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και άλλες χώρες. Ακόμη και πριν από την επερχόμενη τριήμερη διακοπή λειτουργίας, η ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1 ανερχόταν μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του. Αυτές οι περικοπές, αναγκάζουν τους παρόχους φυσικού αερίου να αγοράζουν φυσικό αέριο με άμεση παράδοση, σε υψηλότερες και ασταθείς τιμές από ό,τι με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom.

Σε πολλές χώρες, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αλληλένδετες. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή του φυσικού αερίου έχει μεγάλη επιρροή στον καθορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. «Το φυσικό αέριο είναι ο οδηγός για την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο στους New York Times ο Ίαν Κον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Centrica, μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας.

Αυτή η σχέση κάνει την Ευρώπη πιο ευάλωτη στον ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν πλεόνασμα φυσικού αερίου για εξαγωγή, η Ευρώπη χρειάζεται να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της, με τη Ρωσία να προμηθεύει παραδοσιακά περίπου το ένα τρίτο από αυτό. Πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για την προμήθεια. «Όταν οι προμήθειες φυσικού αερίου γίνονται περιορισμένες, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται», είπε ο κ. Κον.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι η χαμηλή στάθμη των υδάτων στα ευρωπαϊκά ποτάμια, που εμποδίζουν την αποστολή καυσίμων σε εργοστάσια, επηρεάζοντας παράλληλα τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Ευρώπης.

Η Γερμανία «κόβει» φυσικό αέριο, ενώ το δελτίο καραδοκεί

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο ετών από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στόχος είναι η μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το 20% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε χρόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος ανάμεσα στο 5% και 8%.

Μερικά ενδεικτικά μέτρα για το πρώτο πακέτο είναι τα εξής:19 βαθμοί το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια,
Kλείσιμο του φωτισμού σε μνημεία και κτίρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής,
Oι ιδιωτικές πισίνες, κλειστές ή ανοιχτές, δεν θα πρέπει να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα,
Φωτιζόμενα διαφημιστικά πλακάτ ή συστήματα θα απενεργοποιούνται από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί εφόσον δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, όπως σε σιδηροδρομικές υπόγειες διαβάσεις.

Επίσης, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κρατούν τις εξωτερικές πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές. Μάλιστα, ο κλάδος ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσα που γράφει «πόρτες κλειστές, καταστήματα ανοιχτά». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποφύγουν παρεξηγήσεις κατανόησης με τους πελάτες που θέλουν να μπουν στα καταστήματα.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά σε δημόσια, εταιρικά και ιδιωτικά κτίρια και κατοικίες. Οι ετήσιοι έλεγχοι θέρμανσης για κτίρια με θέρμανση αερίου θα καταστούν υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, τα συστήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και μείωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναποτελεσματικές αντλίες θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και να αντικαθίστανται εάν είναι χαλασμένες.

Οι εταιρείες με κατανάλωση ενέργειας 10 γιγαβατώρες ή περισσότερο ετησίως υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε περίπτωση έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο, στον οποίο κατανέμονται η κατανάλωση και οι πιθανές εξοικονομήσεις.

Reuters: Ο Πούτιν ποντάρει στον «βαρύ χειμώνα» της Ε.Ε.

Οι δύσκολοι χειμώνες βοήθησαν στο παρελθόν τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Έτσι και σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας καθώς και στις πιθανές ελλείψεις κατά τον φετινό χειμώνα προκειμένου να πείσει την Ευρώπη να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί εκεχειρία – και μάλιστα με τους όρους της Ρωσίας.

Αυτός, σύμφωνα με δύο ρωσικές πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, τη στιγμή που το Κίεβο λέει ότι δεν δέχεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε μία από τις πηγές, που αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ. «Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Προβλέπουμε διαμαρτυρίες και αναταραχές. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως το σκεφτούν διπλά πριν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Μόσχα παρατηρεί ήδη «ρωγμές» στην ευρωπαϊκή ενότητα, φαινόμενο που αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω των δυσκολιών της χειμερινής περιόδου. «Θα είναι πολύ σκληρό εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι θα καλέσουν σε ειρήνη», ανέφερε η πηγή.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της στη Δύση λένε ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν στάση, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει σημάδια αμφιταλάντευσης σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς το Κίεβο.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr, Deutsche Welle, Reuters, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου