Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει και του δύσκολου χειμώνα είναι η ενεργειακή θωράκιση της χώρας, αλλά και η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων, προκειμένου να ανασχεθούν, όσο το δυνατόν, οι επιπτώσεις της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Της Πηνελόπης Γκάλιου - skai.gr

Με στόχο τη συνέχιση της στήριξης των πολιτών από τις αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που επήλθαν ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα ελαφρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.

Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που αναμένει η ίδια και όλη η Ευρώπη, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνει ο ενεργειακός εκβιασμός της Μόσχας, είναι η ενεργειακή θωράκιση της χώρας αλλά και η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων, χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα της χώρας, προκειμένου να ανασχεθούν, όσο το δυνατόν, οι επιπτώσεις της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

«Το κομμάτι που παζλ» που θα οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα στήριξης είναι η πορεία των εσόδων, με κυριότερα αυτά που θα προέλθουν από τη θετική πορεία του τουρισμού στη χώρα. Ωστόσο παρότι τα σημάδια της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι αντέχει ακόμα, κανεις δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις αναταράξεις που θα προκύψουν από τη διεθνή αστάθεια. Στο πλαίσιο αυτό οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αναμένεται να είναι μετρημένες και στοχευμένες, με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν τη συνέχιση των βασικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες που ισχύουν εδώ και μήνες και αφορούν τόσο στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, όσο το ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass, ενώ υπό «εξέταση» είναι και η πιθανή επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή ακόμα και το ενδεχόμενο μιας νέας «επιταγής ακρίβειας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ότι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Εξάλλου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται πως έστω και αργά, η ΕΕ θα κατανοήσει το μέγεθος και την ανάγκη μιας συνολικής παρέμβασης στο ενεργειακό προς όφελος των χωρών της αλλά και των πολιτών τους και όπως αναμένουν θα δοθεί αργά ή γρήγορα ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτό εκτιμάται πως θα συμβάλει και το γεγονός ότι σε αυτή την κρίση οι βόρειες χώρες επιβαρύνονται περισσότερο από τις νότιες και κατά συνέπεια θα λείψουν τα εμπόδια που θέτουν συνήθως κατά την αναζήτηση κοινών λύσεων επωφελών για όλους.

Σε κάθε περίπτωση, με «εισιτήριο» τα αυξημένα – όπως ήδη καταγράφονται – έσοδα από τον τουρισμό και αναλόγως της πορείας των δημοσιονομικών γενικότερα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να γεμίσει το «καλάθι» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με σειρά ανακουφιστικών μέτρων, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στη ΔΕΘ αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης, που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπενθύμισε μάλιστα ο κ. Οικονόμου πως ήδη η κυβέρνηση με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι στιγμής, δίνοντας ανάσα στους πολίτες, «έχει αποδείξει ότι πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά, με σώφρονες κινήσεις, κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις που έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον οικονομικό τους βίο με τις οποίες είναι αντιμέτωπη και η ελληνική αλλά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες» κατέληξε.

2 σχόλια:

  1. Κάτσε να είναι κυβέρνηση ως τότε διότι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή