Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Η ενισχυμένη εποπτεία φεύγει, η «light» παρακολούθηση από τους θεσμούς έρχεται

Η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

Newsroom newsbeast.gr

Ο χρόνος για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένηςεποπτείας μετρά πλέον αντίστροφα. Σε 13 ημέρες, στις 21 Αυγούστου θα πέσουν οι τίτλοι τέλους της ενισχυμένης εποπτείας και η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική της πολιτικήμε προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059. Η χώρα, όμως θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα.

Τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η πρωτοβάθμια υγεία είναι τα 5 πεδία που αναμένεται να βρεθούν που μαζί με τον νέο προϋπολογισμό θα βρεθούν στο βασικό «μενού» της πρώτης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας που θα ξεκινήσει λίγο μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, όταν θα επισκεφθούν την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η σχετική έκθεση που θα εκπονήσουν θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Εκκρεμότητες

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν αφορούν τα εξής πεδία:
 1. Κτηματολόγιο. Υπάρχει πρόοδος σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.
 2. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στον νόμο Κατσέλη για το 95% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου θα πρέπει να οριστεί δικάσιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου, για το 70% εξ αυτών, η δικάσιμος θα οριστεί το αργότερο έως τα τέλη του 2022, για το υπόλοιπο 5% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου, θα οριστεί δικάσιμος το αργότερο έως τα τέλη του 2022 και η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που θα κλείνει την υπόθεση θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που θα έχουν εκδικαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
 3. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο την κάλυψη του 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και του 50% έως το τέλος του 2022.
 4. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ουσιαστική εκκαθάριση των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών οφειλών (με προθεσμία τον Αύγουστο).
 5. Η κωδικοποιημένη εργατική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον Οκτώβριο.

2 σχόλια:

 1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......δηλαδή μπήκαμε με 120% του αεπ χρέος και θα βγούμε χάρη στην απίθανη κυβερνησάρα μας με ......190%?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ως προς την Υγεία η αποτυχία είναι στο......100%......

  ΑπάντησηΔιαγραφή