Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Υπουργείο Υγείας: Το επιχειρησιακό σχέδιο στα νοσοκομεία αν αυξηθούν τα κρούσματα από Σεπτέμβριο

Υπουργείο Υγείας: Το επιχειρησιακό σχέδιο στα νοσοκομεία αν αυξηθούν τα κρούσματα από Σεπτέμβριο

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο στα νοσοκομεία. Το επιχειρησιακό σχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με το βλέμμα στραμμένο στο Σεπτέμβριο είναι το υπουργείο Υγείας με το φόβο ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα και από τη μετάλλαξη Κένταυρος και πιεστεί το ΕΣΥ.

Γι’ αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο για τα νοσοκομεία το οποίο συνέταξαν τα στελέχη στο υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο ώστε να εφαρμοστεί αν χρειαστεί.

Για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα νοσοκομεία και να μην τα μετατρέψει σε μονάδες αποκλειστικά για covid όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Και αυτό διότι τα τελευταία 2,5 χρόνια ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία είχαν εστιάσει στον κορονοϊό, πολλοί ασθενείς μεταχρονολόγησαν τις ιατρικές τους ανάγκες με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία ότι θα καταγραφεί ξέσπασμα σοβαρών νοσημάτων τα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο από το υπουργείο Υγείας

Το σχέδιο που έχει μελετηθεί όλο το καλοκαίρι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν και να μην προκληθούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στα νοσοκομεία. Στην περίπτωση που ξεκινήσει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που απαιτούν νοσηλεία, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε τροποποίηση της λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Ειδικότερα:

-Στην περίπτωση που απαιτηθεί νοσηλεία για βαριά περιστατικά θα αυξηθούν οι απλές κλίνες covid.

Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς με άλλες παθήσεις.

-Γι αυτό και θα υπάρχει συνεργασία για νοσηλεία περιστατικών covid στον ιδιωτικό τομέα. Για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να νοσηλεύονται και ασθενείς με κορονοϊό στις ιδιωτικές κλινικές, κάτι που δεν είχε γίνει σε άλλα κύματα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ τη σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα που προβλέπει την αξιοποίηση απλών κλινών covid στις κλινικές.

Στόχος είναι να μη διακοπεί η κανονική λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων και ειδικά των χειρουργείων. Άλλωστε οι λίστες χειρουργείων παρουσιάζουν δραματική αναμονή η οποία αυξήθηκε ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας.

-Τα δημόσια νοσοκομεία θα εστιάσουν κυρίως στα πολύ βαριά περιστατικά που απαιτούν ΜΕΘ κάτι που δεν θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα αφού δεν θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό σε εντατικές στις ιδιωτικές κλινικές.

1 σχόλιο:

  1. Αμεση εφαρμογη του σχεδίου με τον κωδικό ότι κατεβάσει η κούτρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή