Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αλλαγές στα Κέντρα Υγείας μετά τον προσωπικό γιατρό

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Υγείας μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον προσωπικό γιατρό

ΦΩΤΟ αρχείου

Μετά τον προσωπικό γιατρό και την προώθηση των ασθενών στις ΜονάδεςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς, εάν βέβαια επιτύχει ο σχεδιασμός, ετοιμάζονται αλλαγές στις υποδομές στα Κέντρα Υγείας από το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα κάνουν αλλαγές κτιριακού τύπου στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά στα Κέντρα Υγείας, με κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αναμορφωθούν τεχνολογικά και σε θέματα υποδομής, συνολικά 157 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σήμερα τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές δεν υπολείπονται μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι πολίτες για να κάνουν κάποια εξέταση αλλά να μην υπάρχει το απαραίτητο μηχάνημα. Συνέπεια είναι να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα όπου και πληρώνουν συμμετοχή.

Το επιχειρησιακό σχέδιο από το υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση που θα πρέπει να γίνει στα Κέντρα Υγείας είναι ήδη έτοιμο. Ένα σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Τα σχέδια από το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Υγείας

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα Κέντρα Υγείας τόσο ως προς τη λειτουργία τους, όσο και ως προς τα κτίρια.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία από άσκοπες επισκέψεις ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας. Κάτι που ξεκινά άλλωστε με τον προσωπικό γιατρόο οποίος θα είναι το πρώτο «ανάχωμα» ώστε να μην καταλήγουν άσκοπα στα νοσοκομεία οι πολίτες.
copyright: pexels

Γι αυτό άλλωστε θα υπάρχει προσωπικός γιατρός και στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά να βρίσκουν τον γιατρό που έχουν εγγραφεί ακόμη και στα Κέντρα Υγείας.
Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικέςΜονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας. Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.

Παράλληλα το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό Κέντρων Υγείας σε Μονάδες 24ωρης λειτουργίας. Πρότυπα θα αποτελέσουν τα δύο Κέντρα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ηλιούπολης. Άλλωστε απεδείχθη ότι οι δύο αυτές Μονάδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ήδη αρκετά Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο έχουν διευρύνει το ωράριό τους.

Όσα θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα είναι και οι κεντρικές Μονάδες πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι περιφερειακές.

Ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα χρειασθούν προσωπικό ενώ με βάση πληροφορίες του HealthReport.gr, η ενίσχυση αυτή θα γίνει με ιδιώτες γιατρούς αλλά και με προσλήψεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας αλλά είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα γίνουν.

8 σχόλια:

  1. Ο Θανασης με τα λογια ,χτιζει ανωγια και κατωγια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εεε Επιτέλους ! Ποτέ δεν είναι αργά. Το καταλάβατε, οτι χρειάζονται δημόσιες δομές. Αλλά να αλλάξετε και τον νόμο της μονιμότητας και πληρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να διορίσετε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.Γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χωρις δημοσιες δομες γινεται ,δεν ειμαστε κομμουνιστικη χωρα .Με καλες αμοιβες και βεβαια επαρκη ελεγχο των παροχων .Το κρατος θελει δημ δομες για να διορισει κομματικους εγκαθετους και να διαιωνισει το καθεστως αδιαφανεια και σαπιλας .

      Διαγραφή
  3. Με βάσει ποιόν ακριβώς είπατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά όλα αυτά χωρίς κανέναν σχεδιασμό και προϋπολογισμό! Απλά μυρίζει εκλογές μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και σου λέει , κάτσε να δουλέψουμε τα ιατρογιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νοσοκομεία .....τσέπης , Κέντρα Υγείας .....48 ώρες το 24άωρο, εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς στο .....κρεβάτι σας και ένα .....μπουκέτο μοντέλα της victoria's secret ως αποκλειστικές σας νοσοκόμες είναι η ΠΦΥ που ετοιμάζουμε .....αφού τελει΄'ωσουμε με τις επισυνδέσεις......αιγοπρόβατα/βοοειδή/ψηφοφόροι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προβλεπω οτι οι αλλαγες θα εχουν την..... ανεπαναληοτη επιτυχια του πι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Svetlana Ashetidi Kumburidi: Igo rabita persona doktor ke to vradi tsentar igia ! Pai eki rohalisi is to proi! Oti hazo elina erti stili nosokomio ! Tsentar den eki tipota gia na kani dulia ala ke an ike igo den xeri kani ute mia enesi! Tavarish komisar Plevrief ipe den pirazi , kanime ola self servis! Den kriazete kanime ola imis! Poli oreo kora Gretsia ! Erkese me ena karti apo narodna republika aszbahurizamnistan ke amesa tavarish dini sliti, danio ke se kani doktor ! Eftihos giati sovetkso soyoz mazeva radiki kurastika

    ΑπάντησηΔιαγραφή