Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη 12/02/2024

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 12/02/2024

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

Σήμερα Δευτέρα 12/02/2024 έγινε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, ο πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Ι. Καραμηνάς, η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα. Α. Μαστοράκου και ο πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ .Φασίτσας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 18/01/2024.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν για άμεση συγκράτηση του claw back σε βιώσιμα καταρχήν επίπεδα. Δήλωσε ότι είναι προς έκδοση η απόφαση της αποζημίωσης 1,00 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις και 3,00 ευρώ για τις απεικονιστικές εξετάσεις πληρωτέα από τον ασθενή, ποσό το οποίο θα εισπράττεται από τους ιατρούς μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά δεν θα αποδίδεται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των ιατρείων. Παράλληλα, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback .

Θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2023 κατά 30.000.000,00 ευρώ για ελάφρυνση του clawback, όπως είχε ζητηθεί από το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.

Θα εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα με κόφτες, όπου υπάρχουν και θα δημιουργηθούν και νέα από τις Ομάδες Εργασίας ώστε σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ όταν μπουν τα πρωτόκολλα θα κλειδώνουν για να υπάρξει συγκράτηση δαπανών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα εφαρμοστούν μέσω της ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς, όπου ο ανάδοχος σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος να τον παραδώσει, μας ανακοίνωσε ο Υπουργός και έτσι με αυτές οι ενέργειες θα μπουν σε εφαρμογή όλοι οι κόφτες.

Αναφορικά με το claw back μας ενημέρωσε πως μετά την ανάλυση των στατιστικών και οικονομικών στοιχείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το δεκάμηνο του 2022 και 2023 θα εφαρμοστούν τα κάτωθι μέτρα:Η υποβολή του κάθε παρόχου ανά νομό και ανά υποκατηγορία των διαγνωστικών εξετάσεων και ανά μήνα και ανά μοναδικό ΑΜΚΑ θα συγκρίνεται με τα όρια συνταγογράφησης ανά νομό. Εξαιρούνται οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες που θα συγκρίνονται λόγω ποιοτικών κριτηρίων με τον αριθμό των εξετάσεων ανά μοναδικό ΑΜΚΑ.

Mετά τον ανωτέρω έλεγχο σε όποιον πάροχο και σε όποια υποκατηγορία υπάρχει μεγαλύτερη υποβολή προ rebate θα περικόπτεται και στο υπολειπόμενο ποσό θα υπολογίζεται το rebate.

Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά νομό ούτως ώστε ο κάθε νομός να καλύπτει τις δικές του υπερβάσεις.

Τέλος ο Υπουργός δήλωσε ότι μελετά να μειώσει την προείσπραξη του claw back μέχρι να αποδώσουν καρπούς όλα αυτά τα μέτρα. Το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με το claw back και αναμένει τις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να τοποθετηθεί, με στόχο τη μείωση του claw back και την οριστική κατάργησή του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                  Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

4 σχόλια:

 1. Πολυ μπερδεμενα μας τα λεει ο υπουργος….. Γιατι παλι την υπέρβαση πρεπει να την φορτώνουν σε μας , αλλα τωρα ανα νομο ;;;
  Για τα προηγουμενα που μας εχουν φορτωσει ;;; ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;;
  ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΒΙΩΣΙΜΟΙ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
  ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ , ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
  ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ……
  ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ….

  Πράγματικα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ Κ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ;;;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύπλοκα - θολά και εκ του πονηρού, ΔΕΝ απαντούν στο αίτημα : Να πληρώνεται Όποιο παραπεκτικό εκτελείται στο εργαστήριο. Απλά - καθαρά και ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ. Αλήθεια το συντονιστικό πού απολογείται ;;;;; Ποιον συμβουλύεται ;;;;;;; Ποιανού την έγκριση έχει ;;;;;;;;;;; ΟΦΕΙΛΕΙ ο ΠΙΣ από χθες να έχει πάρει την υπόθεση στα χέρια του !!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο κουρέματος προ. Rebate claw back όχι πάνω από 10 τα εκατό συνδεδεμένο όχι με κλειστο προϋπολογισμό αλλά με την ηθική απέναντι στους εργαστηριακούς ιατρούς.Κανεις δεν μας πληρώνει τα τεράστια έξοδα για να κάνουμε την δουλειά μας η οποία είναι πια λειτούργημα κ βερεσε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μια διευκρίνηση παρακαλώ, θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα όρια καθε μήνα ή θα μας το φυλάει ο ΕΟΠΥΥ για έκπληξη? Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή