Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα Health-IQ

Iatropedia newsroom

Το «Health-IQ» έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και κατέστησε αναγκαία την μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας της Ελλάδας. Το «Health-IQ» έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας. Βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να είναι: Ασφαλής, βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική και προσβάσιμη σε όλους.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, διοργάνωσαν από κοινού την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 την εναρκτήρια εκδήλωση για το πρόγραμμα «Health-IQ», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης, Δρ. Hans Kluge.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ορόσημο που θα αναδιαμορφώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας.

«Το Health-IQ θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έως και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται, αξιολογούνται και διαμορφώνονται οι υπηρεσίες στη χώρα.Ως Υπουργός Ανάπτυξης είχα την τύχη να εγκρίνω το πρόγραμμα, να το εγγράψω στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να χρηματοδοτήσω το τότε αίτημα του Υπουργείου Υγείας και τα έφερε έτσι η μοίρα που αυτό που δέχτηκα τότε να χρηματοδοτήσω ως υπουργός Ανάπτυξης και το θεώρησα χρήσιμο για την πρόοδο της χώρας τελικά καλούμαι να το συν υλοποιήσω ως Υπουργός Υγείας. Είναι σαν να κλείνει ένας ωραίος κύκλος» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε πως:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε την ευκαιρία μέσα από αυτό το πρόγραμμα να έχουμε την χαρτογράφηση των δεικτών που θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε πολιτική με βάση τα δεδομένα. Στον τομέα που με αφορά θέλω να πω 3 πράγματα. Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας έχει κάποιους πυλώνες που θα δείτε πολύ μεγάλες αλλαγές το επόμενο διάστημα. Μιλάμε για ένα πληθυσμιακό μοντέλο στην Πρωτοβάθμια, πάμε να κάνουμε ένα Integrated Public & Primary Healthcare Model με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη χώρα μας, που θεωρώ ότι θα είναι κάτι το οποίο θα δώσει και άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα είναι και μία παρακαταθήκη γιατί τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αυτά που θα δώσουν σημαντικούς καρπούς, θα μειώσουν θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα βελτιώσουν τους δείκτες ζωής του πληθυσμού και θα μειώσουν σημαντικά τις οικονομικές ανισότητες στην υγεία και ειδικά στην παιδική ηλικία – κάτι που για εμένα είναι εξαιρετικά σοβαρό».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ. Άρης Αγγελής, η διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ/Ευρώπης, Natasha Azzopardi Muscat, και ο επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, Dr. João Breda.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε:

«Ως Υπουργείο Υγείας προχωράμε δυναμικά σε μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας που θα οδηγήσουν το ΕΣΥ σε μία νέα εποχή. Μεταρρυθμίσεις που βασίζονται κυρίως σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην αναβάθμιση κτηριακής υποδομής του ΕΣΥ. Με συνολικούς πόρους άνω των 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακαινίζουμε και αναβαθμίζουμε πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Δεύτερον, προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ ολοκληρώνοντας μεγάλα έργα όπως η ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και

η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης της περίθαλψής ογκολογικών ασθενών. Και τρίτον, και πολύ σημαντικό ενισχύουμε το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 10.000 προσλήψεις που θα ενδυναμώσει τα νοσοκομεία μας, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ. Η δέσμευσή μας είναι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα δημιουργώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα στηρίζεται σε υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και υπηρεσιών. Η άριστη συνεργασία μας με τον WHO και τον Dr. Joao Breda, τον Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, αποτελεί καίριο στοιχείο για τη συνεχή εξέλιξη του ΕΣΥ συμβάλλοντας ουσιαστικά στο μεταρρυθμιστικό μας έργο».

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, από την πλευρά του επισήμανε πως «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος που θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση και στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που νομοθετούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το σχέδιο νόμου που σύντομα θα αναρτηθεί για διαβούλευση εστιάζει στη ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης και διοίκησης του συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Έτσι ολοκληρώνουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην χώρα μας πριν από τρεις δεκαετίες. Σημαντικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στον ασθενή, εκμεταλλευόμενη ψηφιακές τεχνολογίες, και τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αλλά και στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος. Σε όλα τα παραπάνω η πρωτοβουλία που ξεκινά σήμερα θα συνδράμει αποφασιστικά στην δέσμευση της Ελλάδας να προωθήσει ένα σύγχρονο, επικεντρωμένο στον άνθρωπο σύστημα υγείας που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλεια».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ/Ευρώπης, Δρ. Hans Kluge, δήλωσε: «Το έργο HEALTH-IQ είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία, μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του ΠΟΥ/Ευρώπης. Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η αποστολή μας είναι σαφής: να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, Δρ. João Breda, δήλωσε: «Σήμερα, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα πρωτοπορεί. Το Πρόγραμμα HEALTH-IQ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη στροφή στην καινοτομία και την αριστεία. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση καθώς και τη διάδοση των νέων προτύπων ποιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου