Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις ειδικότητες γιατρών για φάρμακα και εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις ειδικότητες γιατρών για φάρμακα και εξετάσεις

Σαφάρι ελέγχων σε όλες τις ειδικότητες γιατρών ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ για να περιορίσει τη δαπάνη

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Σαρωτικούς ελέγχους έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να εντοπίσει τυχόν παραβατική συμπεριφορά στην συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.

Η σχετική εντολή έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας με δεδομένο ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο είχαν περιοριστεί δραματικά οι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να έχει ξεφύγει δαπάνη τόσο για τα φάρμακα όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να περιορίσει την αλόγιστη συνταγογράφηση συνεπώς και τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τις εξετάσεις, καθώς η υπέρβαση οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλό clawback (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Οι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες ενώ ήδη είναι στο στόχαστρο γιατροί που σήμερα υπερβαίνουν τον μέσο όρο συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους, ενώ αντίστοιχες παραβάσεις εντοπίζονται και για διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ και τα νέα χαράτσια

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή ξεκινούν οι έλεγχοι από τον Οργανισμό. Η κίνηση αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη συνδυάζεται και με τα νέα χαράτσια που επέβαλε στα γενόσημα φάρμακα (3 ευρώ για την κάλυψη ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή) αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις αφού θα χρεώνονται οι ασθενείς με 1 ευρώ ανά εξέταση και με 3 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση επιπλέον.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να βάλει stop τόσο στον ανεξέλεγκτο αριθμό εξετάσεων, που πραγματοποιούνται όσο και να περιοριστούν οι πλασματικές εξετάσεις, οι οποίες χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πραγματοποιούνται.

Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης κατά πολλά εκατ. ευρώ, που αποδίδεται από τον Οργανισμό σε μεγάλο βαθμό στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως παραμένει άγνωστο εάν με τους νέους κόφτες που θα μπουν σε ισχύ θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στην πρόσβαση των ασθενών στις δωρεάν εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι θα τεθούν νέα χρονικά όρια για την επανάληψη μίας εξέτασης.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί που θα εντοπίζονται να υπερσυνταγογραφούν θα ενημερώνονται πρώτα τηλεφωνικά ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιβάλλονται και κυρώσεις, που στην τελική τους φάση μπορεί να φθάσουν ακόμη και στη διακοπή της συνταγογράφησης, όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

2 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι από τούδε και στο εξής χειρόγραφη συνταγή για να μην βρούμε κανένα νομικό μπελά και για τις εξετάσεις άμεση έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ. Θα φτάσει η γενική αίματος 50€ (όσο είναι και στις ανεπτυγμένες χώρες που ζηλεύουμε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως τα συνταγογραφικα όρια είναι γελοία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή