Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Αυτοτελή φορολόγηση στις τακτικές εφημερίες και αφορολόγητο στις πρόσθετες ζητούν γιατροί του ΕΣΥ

Συντάκτης: Virus

Για εμπαιγμό κατηγορεί τη κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ το Μέτωπο νοσοκομειακών γιατρών. Αίτημα αποτελεί η επαναφορά της διάταξης της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών και η θέσπιση αφορολόγητου των πρόσθετων εφημεριών.

Με αφορμή τη διαβούλευση της διάταξης του υπουργείου Οικονομικών, για την αύξηση της αποζημίωσης της εφημερίας των γιατρών ΕΣΥ το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών σχολιάζει ότι «η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αύξηση είναι μόλις ένα ευρώ την ώρα. Κι αυτό όμως το ένα ευρώ σε μεγάλο ποσοστό θα επιστραφεί στο κράτος με την εκκαθάριση από την εφορία τον επόμενο χρόνο».

Συγκεκριμένα η διαμαρτυρία αφορά την φορολογία της αύξησης καθώς αθροίζεται «στις τακτικές αποδοχές, παρόλο που δεν έχει χαρακτηριστικά τακτικού εισοδήματος». Επίσης η αύξηση, όπως τονίζεται «διαφέρει από γιατρό σε γιατρό, από κλινική σε κλινική, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από μήνα σε μήνα». Το Μέτωπο νοσοκομειακών γιατρών υποστηρίζει ότι γιατροί υποχρεώνονται σε υπερεργασίας «συχνά με διοικητικά «εντέλεσθαι» και συνήθως υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, αλλά χωρίς αυτός να « αποτελεί συντάξιμο χρόνο».

Πυρά εξαπολύει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών γιατί ενώ η κυβέρνηση παραδέχεται πως οι Έλληνες γιατροί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως η αύξηση που προβλέπει φορολογείται και για αυτό ζητά να ληφθεί το στοιχειώδες μέτρο «αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών» και η «θέσπιση αφορολόγητου των πρόσθετων εφημεριών». Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, δεν θα αθροίζονται στις τακτικές αποδοχές, «αυξάνοντας υπέρμετρα την φορολόγηση με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή».Αδικία εντοπίζει, άλλωστε, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών καθώς «μη τακτικά» εισοδήματα, όπως είναι τα ενοίκια και τα μερίσματα εταιρειών, φορολογούνται ήδη αυτόνομα.

Βολές κατευθύνει στην κυβέρνηση για τιμωρητική στάση απέναντι στις αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ, σχολιάζοντας «προφανώς για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η υπερεφημέρευση των γιατρών του ΕΣΥ θα πρέπει να συνοδεύεται και από υπερφορολόγηση, στα πλαίσια της «συλλογής εμπειριών», βάζοντας στο κάδρο την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών υπενθυμίζει τον νόμο 3754/2009 με τον οποίο προβλεπόταν η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, κάτι που καταργήθηκε με τα μνημόνια. Με νόημα το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών Τώρα φέρνει το επιχείρημα ότι αφού « η οικονομία (σύμφωνα με την κυβέρνηση) καλπάζει, ήρθε ο καιρός για την επαναφορά της». Καταλήγοντας το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά από την κυβέρνηση και τα κόμματα «να επαναφέρουν άμεσα σε ισχύ την διάταξη της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών και να θεσπίσουν αφορολόγητο των πρόσθετων εφημεριών, ως έναν πρώτο μικρό σταθμό στον διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ».

4 σχόλια: