Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Χαράτσι και στις εξετάσεις: Τι ζητούν τα διαγνωστικά, τι δίνει το υπουργείο, τι πληρώνουν οι ασθενείς

Φαίνεται πως επιλέγεται μία μέση λύση, η οποία δεν ικανοποιεί τους παρόχους και κοστίζει περισσότερο στους ασφαλισμένους.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Αίτημα των διαγνωστικών κέντρων είναι η επιπλέον συμμετοχή των ασθενών σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το θέμα ήρθε χθες στην επικαιρότητα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Έχει, όμως, παρελθόν, καθώς η θεσμοθέτηση μικρής καταβολής αμοιβής από τον ασφαλισμένο για ορισμένες εξετάσεις (βιοπαθολογικές, απεικονιστικές και Πυρηνικής Ιατρικής) είχε κατατεθεί ως αίτημα στον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Περιλαμβάνεται, δε, σε έκθεση - μελέτη που είχε καταθέσει ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν παράγοντες του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι από τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία, από την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και από το Σωματείο Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων.

Κατά τα φαινόμενα, ο νυν υπουργός Υγείας "πέρασε" εν μέρει την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3 ευρώ ανά παραπεμπτικό) πληρωτέα από τον ασθενή, αλλά σημαντικά κουτσουρεμένη συγκριτικά με αυτά που ζητούσαν οι πάροχοι ΠΦΥ στην έκθεση.

Στην έκθεση οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα της μικρής αυτής αμοιβής για μία σειρά εξετάσεων, που η διαμόρφωση της αποζημίωσης τους μετά την υποβολή εκπτώσεων και επιστροφών (rebate, clawback) ήταν και είναι πενιχρή.

Συγχρόνως, τόνιζαν μέσα στην έκθεση ότι η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα βοηθούσε σημαντικά την ρευστότητα των παρόχων για τη διαχείριση του συσσωρευμένου 10ετούς υπέρογκου χρέους τους προς τον ΕΟΠΥΥ. Κατόπιν τούτου, είχαν προτείνει για τις μεν απεικονιστικές εξετάσεις αμοιβή 10 ευρώ, για δε τις Βιοπαθολογικές εξετάσεις βάσει του επισυναπτόμενου πίνακα.


Επιπλέον, για την εξέταση Σπινθηρογράφημα Αιμάτωσης Μυοκαρδίου, Τομογραφικές λήψεις (SPECT) σε ηρεμία και μετά κόπωση (Άσκησης ή Φαρμακευτική) με κωδικό εξέτασης 490000116 είχαν ζητήσει να καταργηθεί η ασφαλιστική τιμή και να εφαρμοστεί η τιμή ΦΕΚ διότι το κόστος της διενέργειας της εξέτασης αυτής (υλικά και αμοιβή καρδιολόγου) είναι μεγαλύτερο από την τελική αμοιβή που εισπράττει το εργαστήριο από τον ασφαλισμένο (συμμετοχή) και τον ΕΟΠΥΥ, μετά rebate και claw back.

4 σχόλια:

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Κ ΤΟ CLAWBACK K To REBATE. Ολα τα αλλα ειναι παραμύθια για να εχουν να λενε
    Επιτελους
    ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ. ΣΤΗΝ ΚΛΕΨΙΑ
    10 χρονια κ ΑΚΟΜΑ ???
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ Κ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα δεν ειναι η διαχείριση του χρέους κύριοι ,αλλά το πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος και μας κάθησε στο σβέρκο εν μιά νυκτί και γιατί αυτό το χρέος το φορτώθηκαν εξ ολοκλήρου οι εργαστηριακοί ιατροί, δέν εχουν ευθύνες αυτοί που το δημιούργησαν? αυτί που με παραλείψεις και αμελειά τους δεν ελέγχουν καθόλου ολη την περιττή συνταγογράφηση? Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1€ και 3€. Πόση ξεφτίλα να αντέξουν οι νέοι γιατροί στο Ελλάντα. Συνάδελφοι εξαφανιστείτε από τη χώρα αυτή μην πάνε χαμένα τα χρόνια που αφιερώσατε σε διάβασμα και σπουδές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δεις που στο τέλος θα μας πούνε και αχάριστους και φιλοχρήματους. Αντί να βγει ένας από τους τόσους εκπροσώπους μας σε ένα κανάλι με ένα παραπεμπτικό στο χέρι και να πει ιδού κύριοι από ό,τι γράφει πάνω, ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρώνει ούτε το ένα τέταρτο, αναλώνονται στο κυνήγι του ενός ευρώ. Τρεις μήνες συνεχόμενα 50% clawback !! Ξυπνήστε καταστρεφόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή