Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Επεκτείνεται η κατ’ οίκον νοσηλεία σε νέα νοσοκομεία – Τι σχεδιάζεται

Υπουργείο Υγείας: Επεκτείνεται η κατ’ οίκον νοσηλεία σε νέα νοσοκομεία – Τι σχεδιάζεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλεία

Μαρία Γλένη HR

Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλεία ή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) επεκτείνεται από το υπουργείο Υγείας σε δέκα νέα νοσοκομεία στην χώρα μας.

Ήδη λειτουργεί πιλοτικά στον Άγιο Σάββα όπου έχουν ενταχθεί ογκολογικοί ασθενείς, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης με παιδιατρικά περιστατικά και στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης

Το υπουργείο Υγείας μετά την επιτυχία και τα σημαντικά θεραπευτικά οφέλη που προσφέρει σε ογκολογικούς ασθενείς αλλά και πάσχοντες από σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα σύμφωνα με πληροφορίες και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του σε νέα δημόσια νοσοκομεία.

Στόχος είναι τον επόμενο χρόνο να έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι ασθενείς να έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στα νοσοκομεία και να υφίστανται ταλαιπωρία.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ. Όλες οι δαπάνες είναι δωρεάν και βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου στο οποίο ανήκει το Κέντρο Αναφοράς ΝΟΣΠΙ.

Κατ’ οίκον νοσηλεία: Ποιους ασθενείς αφορά

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ανεπάρκειες και βρίσκονται εξαρτημένοι από μηχανήματα (παροχή οξυγόνου και αναπνευστήρα ή γαστροστομίες, τραχειοστομίες κλπ).

Επίσης απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς που μπορούν να λαμβάνουν την χημειοθεραπεία στο σπίτι τους με την επίβλεψη ειδικού φροντιστή.

Η κατ’ οίκον νοσηλεία όμως, δεν είναι ευεργετική μόνο για τους ίδιους τους πάσχοντες, αλλά και για το ίδιο το σύστημα Υγείας

Μελέτη του Υπουργείου Υγείας απέδειξε πως η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση χώρων και συγκεκριμένα ένα 30%, από τους χώρους που σήμερα δεσμεύονται στα νοσοκομεία για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών.

4 σχόλια:

  1. Ειναι δυνατον αντικειμενικα να νοσηλευονται στο σπιτι αυτα τα περιστατικα ? βεβαια ,προτεραιοτητα εχει η εξοικονομηση χρηματων και χωρων ,οχι ο ασθενης ( κατα το υπυγ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά βέβαια .....χωρίς ιατρούς και νοσηλευτές! Μπορεί να αδυνατούμε να σας νοσηλευσουμε στα νοσοκομείο αλλα θα σας .....νοσηλευσουμε και στο σπίτι! Θα πατατε ένα κουμπάκι που θα σας πει ο κ. Πιερακακης και αμέσως θα έρχεται σπίτι η.....Ναόμι Κάμπελ με την Κέιτ Άπτον ντυμένες νοσοκόμες έτοιμες να εκπληρώσουν κάθε σας επιθυμία....! Μαζί δώρο ένα (ψηφιακό εννοείται!) σανό food pass

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απιστευτη μπουρδολογια ,καλα δεν εχει στο υπυγ κανεις επαφη με την πραγματικοτητα .Δεν περιμεναμε φυσικα απο τον κο υπουργο κατι περισσοτερο ,αλλα δεν εχει συμβουλους ? δεν εχει καποιο γιατρο γνωστο να του τα πει? Στο Παιδων μονο επειγοντα χειρουργεια λογω ελλειψης αναισθησιολογων και δεν αντιλαμβανονται οτι πρεπει να αμοιφθουν οπως πρεπει οι αναισθησιολογοι .Η ανθρωπινη ζωη ειναι πανω και απο νομους και κανονες και απο τα παντα .

      Διαγραφή