Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΠΟΥ: SOS για τη γρήγορη μετάδοση της ιλαράς-Αύξηση κατά 79% μέσα σ’ ένα χρόνο

Συντάκτης: Virus

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΠΟΥ εξαιτίας της γρήγορης μετάδοσης της ιλαράς στον κόσμο. Οι αριθμοί αυξάνονται παντού διεθνώς για αυτό και ο ΠΟΥ ζητά την εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα, δηλαδή αύξηση κατά 79% μέσα σ’ ένα χρόνο. Την ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών εξέφρασε τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Νατάσα Κρόουκροφτ, όπως μετέδοσε το ΑΠΕ. Οι αριθμοί των κρουσμάτων έλαβαν την ανιούσα παντού, ενώ αναμένονται επιδημίες ιλαράς ακόμη και σε περιφέρειες της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με ιδιαίτερη ανησυχία αφού πρόκειται για θανατηφόρα ασθένεια.

Έως τον μήνα που διανύουμε, υπολογίζονται 306.291 κρούσματα που επισημάνθηκαν το 2023 στον ΠΟΥ, έναντι 171.156 κρουσμάτων για το 2022, δηλαδή αύξηση κατά 79%, όμως ο οργανισμός υπογραμμίζει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιο αυξημένοι εκτιμώντας 9,2 εκατ. κρούσματα. Αιτία του προβλήματος της ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων , η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές θεωρείται ότι οφέιλεται σε μια μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια των ετών της Covid. Ευθύνη φέρουν οι ηγεσίες που δεν δίνουν προβάδισμα στην πρόληψη της ιλαράς και της ερυθράς εξαιτίας ανταγωνιστικών προβλημάτων όπως είναι η Covid-19, οι οικονομικές κρίσεις, οι συγκρούσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Εμβολιαστική κάλυψη

Για να υπάρξει ανοσία του πλήθους χρειάζεται εμβολιασμός με δυο δόσεις το 95% των παιδιών. Ωστόσο, διεθνώς η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 83% σημειώνοντας μείωση από το 86%, που ήταν το 2019. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Κρόουκροφτ καταγράφηκαν πέρυσι 51 μεγάλες επιδημίες ιλαράς, έναντι 32 το 2022.

Τα στοιχεία δεν είναι τα οριστικά γιια το 2023, κατά τον ΠΟΥ, ενώ ανησυχητικό είναι ότι το 2022 ο αριθμός των θανάτων είχε ανέλθει κατά 43%, και υπολογίζονται σε περισσότερους από 130.000 θανάτους από ιλαρά. Σε ότι αφορά τους συνολικούς αριθμούς που θα καταγραφούν γιια το 2023 αναμένεται αύξηση της θνησιμότητας από ιλαρά, αλλά εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρχει από το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Κρόουκροφτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου